søndag 20. oktober 2024

Tunis - storbyferie med smaken av to kulturer

                                                                                

I oktober kom reisesuget etter noe nytt og annerledes og valget falt på storbyferie til Tunis. Tunisia anses å være det mest demokratiske og liberale landet i den arabiske delen av verden og jeg har hatt Tunis i mine reiseplaner lenge, men først i år ble det noe av.

Byen Tunis har i overkant av 700000 innbyggere, men i hele storbyområdet bor det 2,7 millioner mennesker.

Vi hadde bestilt overnatting på Dar el Hayder som ligger like utenfor medinaen i Tunis. Her ble vi tatt godt i mot av Omar som viste oss rommet vårt og en fantastisk utsikt over byen. 

Etter å ha innlosjert oss dro vi på sightseeing. Min første tanke var at vi aldri kom til å finne fram til Hayder igjen, men det gikk bra. Vi gikk mot Kasbah Square først, et stort torg like ved medinaen. På dette store torget ligger rådhuset i Tunis og plassen er omkranset av flere vakre offentlige bygg og en moske.

Fra Kasbah Square fortsatte vi inn i medinaen. Medinaen i Tunis er en av Nord Afrikas største og det bor fortsatt rundt 20 000 mennesker her. Den er på Unescos verdensarvliste og har mange vakre palasser og moskeer. Det var ikke så mastete og kaotisk som i de mest kjente medinaene i Marokko og vi fikk gå i fred. Der det var mest folk var det også penest, så vi endte ganske fort opp i Rue Sidi Ben Arous. Her er det mange kafeer og butikker og vi var veldig sugne på lunsj. Vi endte opp med bagett med masse digg. 

I enden av Sidi Ben Arous ligger den mest kjente moskeen i Tunis, Zitouna-moskeen, som oversatt til norsk betyr Oliven-moskeen. Moskeen ble grunnlagt på slutten av 700-tallet og dekker et område på 5000 kvadratmeter. Moskeen har ni innganger, men man måtte være muslim for å få gå inn, så vi beundret den kun utenifra.

I området rundt moskeen ligger det flere souker. Og her kunne vi fortsatt se at gamle, håndverkstradisjoner ble holdt i hevd.

I den andre enden går Sidi Ben Arous over i Rue du Pacha. Her er det veldig mange vakre bygninger og flott dekorerte dører og dette går for å være den vakreste gaten i medinaen.

Tunisiere er glad i katter som er beundret for sin renslighet og det var masse katter i medinaen. Alle var rene og velstelte, og de var over alt. 

Morgenen etter startet vi med sjokolade-croissant og formkake til frokost. Tunisia har vært fransk koloni og fransk bakverk var det mye av. 

Denne dagen var planen å besøke Sidi Bou Said og Karthago. Men vi startet vår vandring i medinanen og endte til slutt opp ved byporten Bab el Bahr som også er kjent som Porte De France.

Utenfor medinaen starter Avenue de France som ganske fort går over i Avenue Harbib Bourguiba. Velkommen til Frankrike. I starten av avenuen ligger Katedral St-Vincent og deretter følger husfasader og kafeer i fransk stil hele veien ned til klokketårnet. 

Vi snakket med en italiensk jente ved frokosten og hun sa det var som å være i Marseille. Jeg har ikke vært der, men Paris har jeg vært flere ganger, og jeg fikk følelsen av fordums, fransk storhet langs denne flotte avenyen.

Nå hadde vi fått med oss både medinaen og Ville Neuvelle og så startet bussturen til Sidi Bou Said. Sidi Bou Said er et forsted til Tunis og er kjent for sine brosteinsgater og hvite og blå hus. Den lille byen ligger på en odde med utsikt over Middelhavet. Sidi betyr hellig mann og stedet ble grunnlagt av sufiene.

Byen har også en liten strand, men vi fortsatte med sightseeing i stedet for solseng og bad. En stor riad var gjort om til museum og vi måtte inn og se på alle de vakre rommene i det en gang så herskapelige hjemmet. 

Allerede på 1700-tallet ble Sidi Bou Said kjent som en kunstnerby. Og mellom den første og den annen verdenskrig var det flere kjente malere som bodde i byen, deriblant Paul Klee og August Macke. Cafe des Nattes var en av de mest populære motivene, og bildet over til venstre er August Macke's sitt maleri fra 1912.

Etterpå fortsatte turen i Karthago, en oltidsby som ble grunnlagt av fønikerne i perioden 814-803 før Kristus. Karthago var en storby med nærmere 700 000 innbyggere. De tre punerkrigene mellom Roma og Karthago om herredømmet over Middelhavet, resulterte i at Romerriket vant og Karthago ble jevnet med jorden. Det ble bygd en ny romersk by, men i 698 ble den ødelagt av araberne. I 1970-årene ble det igangsatt et omfattende utgravingsarbeid under ledelse av Unesco og det er funnet betydelige rester etter den romerske byen.

Her er det ikke en utgraving, men mange, og det er stor avstand i mellom dem. Vi besøkte fire av dem. Vi startet med Thermes d'Antonin som utvilsomt var det vakreste. Her måtte vi gjennom en sikkerhetskontroll med metalldetektor for å komme inn. Det var på grunn av at presidentpalasset lå like ved utgravingene.

Heldigvis klarte vi å finne en restaurant i boligstrøk i Karthago, for det begynte å bli lenge siden frokost. Det er et must å alltid ha mye kontanter på seg i Tunisia, for det er mange restauranter som ikke tar kort. Kjøttet smakte godt og det ble både lunsj og middag den dagen,  for da vi kom hjem ville vi bare slappe av. 

Dagen etter hadde jeg bestilt en dagstur med sjåfør og guide. Siden vi hadde bare fem dager til rådighet, så var det best slik. Første stopp var i Aghlabid-bassengene i Kairouan. De ble bygget på 900-tallet for å forsyne byen med vann.

Kairouan er den fjerde helligste byen i islam og vi besøkte to religiøse byggverk. Først dro vi til Barber-moskeen. Her er det både en moske, en tidligere madrassa (koranskole) og et masouleum for Abu Zama El Belaoui. 

Qayrawan-moskeen, også kjent som den store moskeen i Kairouan, er ansett for å være den eldste moskeen i Nord-Afrika. Det ble bygget i 670 e.Kr. og har siden fungert som regionens åndelige og kulturelle sentrum. Moskeens design, med sin imponerende bønnesal, minaret og gårdsplass, gjenspeiler de tidlige arkitektoniske stilene i Nord-Afrika og har påvirket moske-design i regionen i århundrer.

Neste stopp på turen var fantastisk. El Jem er verdens tredje største amfiteater med plass til 35000 tilskuere. Etter å ha besøkt Colloseum i Roma i påsken, var det fantastisk å komme til et amfiteater med så lite turister. Her var det ikke kø noen steder. 

Guiden vår sa at deler av Gladiator var spilt inn i El Jem. Jeg vet faktisk ikke om det stemmer, for når jeg søker på internett så få jeg både ja og nei på det spørsmålet.


Siste stopp på turen var Sousse. Denne byen er et kjent chartermål for oss nordmenn. Vi gikk gjennom den vakre medinaen og endte opp på en stor åpen plass hvor vi drakk kaffe.

Guiden fortalte at turistene ikke var kommet tilbake etter koronaen. Men allerede etter den arabiske våren begynte det å bli mindre turister. 

I 2015 var det tre terroraksjoner i Tunisia som var rettet mot turiststeder og dette har nok vært veldig medvirkende til at besøket har gått ned. Men det har ikke skjedd noe siden da og det er 9 år siden. Vi følte oss veldig trygge. Folk var høflige og blide og glade for at vi ville besøke landet deres. Sett med vestlige øyne er Tunisia det mest liberale av de nord afrikanske landene. Her var alle slags klesstiler  og vennegjenger med gutter og jenter. 

Vel tilbake i Tunis dro vi og spiste middag på en liten gate-kafe. Vi valgte vegetar og det var sterkt men godt. På de lokale spisestedene var det veldig billig, mens man på enkelte turiststeder nesten hadde norske priser.

Man kan ikke ha vært i en by ved Middelhavet uten å ha badet så dagen etter var vi klare for stranden. Vi starte dagen i Ville Neuvelle med nydelig sorbetis og espresso før enn vi tok bussen til La Marsa. Denne kystbyen har 100000 innbyggere og ligger i Tunis Governorate 

I Marsa var det en fin strand hvor man kunne betale for strandstoler og parasoll.  Noen strand-kafeer var det imidlertid ikke, så jeg måtte oppi byen for å kjøpe en taleaway-pizza. La Marsa er en rik by og det ligger flere, flotte private villaer ned mot stranden.

Det var mellom 25-30 grader i luften de dagene vi var i Tunis så badevannet hadde fortsatt en perfekt temperatur. Alle kystbyer med respekt for seg selv har en corniche og det hadde La Marsa også. Vi avsluttet besøket i La Marsa med å ta en kaffe på en av de mange kafeene og så tok vi bussen tilbake til Tunis og avsluttet dagen med en middag på avenuen i den franske delen av byen.

Siste dag i Tunis var planen Bardo-museet som er kjent for sine vakre mosaikker. Men da vi kom dit var det stengt. Dette skyldes nok at det var evkueringsdagen som er en offentlig fridag. Det ble derfor en besøk i medinaen den siste dagen også.


Denne dagen fikk vi hjelp av en lokal mann til å finne fram til Cafe Panorama som har den vakreste utsikten til  Zitouna-moskeen. 


Vi ble ikke skuffet over utsikten, men limonaden deres var fryktelig dyr. Uansett så var den vel verdt det. Det blir vel som med boliger i Oslo, det er beliggenheten vi må betale for.

Etter å ha vært på Cafe Panorama spiste vi lunsj og så var tiden inne for å dra tilbake til Norge. Fem flotte dager i Tunis var over.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar