lørdag 1. mai 2010

Istanbul - en blanding av Europa og orienten


Kjært barn har mange navn og i så måte er ikke Istanbul noe unntak. Byen har hett både Bysants og Konstantinopel, mens vikingene ble så imponerte over byen at de kalte den Miklagard - "Storbyen".

Jeg var i Istanbul med en venninne og vi storkoste oss. Masse å se, herlig atmosfære, god mat, fin by å gå rundt i. Helt perfekt egentlig. Inne på min topp 5 liste blant byer jeg har besøkt.


Istanbul er en blanding av øst og vest, Europa og Orienten, kristendom og islam, men først og fremst er det en storby med storslagne byggverk, morsomt uteliv, god mat og flott beliggenhet.

Istanbul ligger vakkert til ved Bosporusstredet som deler byen i en europeisk og en asiatisk del. Den historiske bydelen Sultanahmet ligger på europeisk side og her finner du de mest kjente byggverkene. Hele den historiske bydelen er på Unescos Verdensarvliste. Hagia Sofia - Den hellige visdoms kirke - blir ofte beskrevet som en av verdens mest storslagne kirker. Etter at den femte kirken brant ned i 532 ble det bestemt at den nye Hagia Sofia skulle bli verdens største og vakreste kirke. I så måte synes de å ha lykkes da Keiser Justinian utbrøt følgende når han gikk inn i kirken for første gang "Salomo, jeg har overgått deg"


Like ved Hagia Sofia ligger Den Blå Moske eller Sultanahmet moskeen. Den har fått tilnavnet Den Blå Moske på grunn av de vakre flisene inne i moskeen. Den er den eneste moskeen i verden som har seks minareter og er et praktfullt skue på kvelden når domen og minaretene er badet i lys fra mange lyskastere.


Tokapipalasset ligger også i Sultanahmet. Her bodde sultanens og hans harem, evnukker, livvakter og arbeidere av ymse slag. Tilsammen var det cirka 3000 innbyggere i Topkkapi som var en egen liten by i byen. Haremet i Topkapi hadde 400 rom. Harem betyr forbudt område og inn til de mange haremskvinnene som ble voktet av evnukker, var det bare sultanen som hadde adgang.

Man kan ikke dra til Istanbul uten å gå i Hamam. Det er utallige å velge i mellom og vi gikk til Cagaloglu Hamam. Dette er et av byens mest kjente Hamam og står også i New York Times sin bestselger "1000 places to see before you die". Ubeskrivelig deilig, prøv selv og nyt det.Fra Sulthanhamet kan man gå over en av byens mange broer til bydelen Taksim. Dette anbefales da utsikten fra broen er fantastisk. I Taksim er det gode shoppingmuligheter og et spennede uteliv. Dette er det moderne Istanbul og det er her man går ut på kvelden.


Man har ikke vært i Istanbul uten å reise med båt på Bosporusstredet. Ta en dagstur eller reis og besøk en av de asiatiske bydelene.


Gå heller ikke glipp av vannpipe, en av byens mange teppebutikker, meze på en av byens mange restauranter og et besøk i en av verdens største basarer. Denne er severdig selv om man ikke har planlagt å shoppe.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar