lørdag 20. mars 2010

Yasawaøyene - en stillehavsperle på Fiji
Fiji blir ofte lagt inn som en stopp på en jorden rundt reise. Hvis du forbinder paradis med palmer, hvite, uendelige strender og blått hav, da har du kommet til paradis.

Fiji er den mest folkerike av småstatene i Stillehavet. Her bor i underkant av 900000 mennesker spredd på en tredjedel av landets 322 øyer. Den opprinnelige befolkningen er melinesere og er med sine 50 % den største folkegruppen på Fiji. 45 prosent er indere. Inderne kom opprinnelig til Fiji for å jobbe på sukkerplantasjer. I dag finner man dem som regel i de større byene. Hvis man drar ut til en av de mange mindre øyene finnes hovedsaklig melinesere.

Bula - Velkommen! Fijianere er et gjestmildt folkeslag. Over alt blir du møtt med et smil etterfulgt av et innbydende "Bula". Du har ikke vært lenge på Fiji før du blir invitert på en kava-seremoni. Kava er laget av roten av en pepperbusk som lyder det latinske navnet Macropiper Methysticum. Kava er nærmest et slags mildt bedøvelsesmiddel, og om du klarer å pøse i deg kokosnøttskall etter kokosnøttskall av den grumsete, brune væsken bør du ta det rolig når du må reise deg opp, for kanskje bena dine ikke vil lystre. De fleste stopper nok lenge før dette. Smaken er ikke all verden, dette gjør man for å være sosial og vise respekt for lokale tradisjoner.
Hvis du var ung på 80-tallet så du kanskje "Den blå lagune". Filmen ble spilt inn på en av øyene i øygruppen Yasawa. Turtle Island er privateid og er kjent for sin luksusresort som går for å være en av verdens mest romantiske resorter. Du kommer kun på land på øya hvis du bor på resorten.
Taweva Island er den opprinnelige backpakkerøya. Her ble det åpnet opp for landbasert turisme allerede på åtti-tallet. Man fikk ikke gå i land på de andre øyene. Når jeg var på Taweva i 1994 fikk vi dra på dagstur til en av de andre øyene. Her besøkte vi en landsby, fikk servert nydelig mat og var med på tradisjonell dans. De siste årene har det blitt åpnet opp for landbasert turisme på en del av de andre øyene i Yasawa og man finner alt fra femstjernere resorter til billige men idylliske bacpakkerplasser.
Vi bodde i en liten hytte på Davids Place. Hytten lå vakkert til under noen palmer en meter fra stranden. Fiji er kjent for sine koraller og snorklingen rundt Yazawaøyene skal være den beste.

Det finnes ingen butikker på Taweva, men de tre måltidene om dagen er en av dagens høydepunkter. Dette er stillehavsidyll som du sent vil glemme.

Da vi var der i 1995 tok vi en liten motorbåt ut til øya. I dag kan man kjøpe et båtpass på en noe større katamaran og øyhoppe rundt på øyene.

4 kommentarer:

 1. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything.
  However just imagine if you added some great pictures
  or videos to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and
  videos, this website could certainly be one of the best in its field.
  Excellent blog!
  Here is my blog Experiencing man boobs - Understand what you should and what you should not carry out

  SvarSlett
 2. I'm truly enjoying the design and layout of your website.
  It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Exceptional work!

  Feel free to visit my web site - design a business card

  SvarSlett
 3. I have read so many articles on the topic of the blogger lovers but this post is actually a good article, keep it up.


  My web page :: true glass bongs

  SvarSlett
 4. I am not sure where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

  Feel free to surf to my web site: movies about aspergers and relationships

  SvarSlett