onsdag 28. april 2010

Finland - Åland og MumidalenDa barna var små kjørte vi bil til Mumidalen. På veien dit fikk vi også besøkt Åland. Åland  er en selvstyrt øygruppe i Østersjøen som består av 6500 øyer. Den ørste øya er Åland eller Fasta Åland. Åland hører til Finland, men er svenskspråklig og har cirka 28000 innbyggere. Åland er et spesielt lite samfunn, med egen regjering, eget parlament, egne frimerker og en egen kultur. Åland har også en innholdsrik sjøfartshistorie fra seilskutetiden.


Vi kom med ferje fra Grisslehamn i Sverige til Eckerö. Vi bodde i Käringsund og hvis noen synes sjøbodene her minner om Saltkråkan, så stemmer det, siden det var her filmene ble spilt inn.Her var det et Jakt og fiskemuseum som vi besøkte og så dro vi på viltsafari og så på hjort, villsvin og struts. Det nyeste nå er lamaer. Området er veldig fint for å dra ut med båt og vi var på flere turer.
Videre gikk turen til hovedstaden Mariehamn. Byen har 11400 innbyggere og jeg blir ikke overrasket hvis det er verdens minste hovedstad.


I Mariehamn ligger den fire-mastede barken Pommern, en av de få seilskutene som er igjen i verden.
Det unike med Pommern er at hun fortsatt er i original stand.

Fra Mariehamn tok vi ferje videre til Turku i Finland og så fortsatte vi videre til Nantaali hvor Mumidalen ligger.Naantali var en positiv overraskelse. Det er en fin liten by med en vedlikeholdt trehusbebyggelse. Det er mange gode kafeer og restauranter og mange morsomme butikker.

Mye dreier seg selvsagt om Mumidalen som ligger på en øy utenfor byen. Men denne temaparken er bare for de aller minste barna og i Naantali så vi turister i alle aldre både med og uten barn.

Mumidalen er en koselig og fredelig park. Det er ikke noen karuseller her, så større barn vil nok lett kjede seg. Men våre barn var 3 og 5 når vi var der og det var en perfekt alder for å besøke Mumidalen. Jeg synes det var koselig jeg også.

Tove Jansson skapte Mummidalen gjennom sine bøker på 1950-tallet. Historien handler om livet i eventyrverdenen på den finske vestkysten.
Barna utforsket Mummifamiliens blå hus, hørte Snusmumrikens spennende historier, oppdaget Hattifnattenes hemmelighet og lekte i Snorkfrøkens verksted. Vi besøkte Mummimammas kjøkken og handla snop i Lille Mys godteributik. Om sommeren settes det opp to teaterforestillinger daglig. Når skuespillerne ikke var på scenen, vandret de rundt blant oss og skapte en fin stemning.Blir du sliten av Liseberg og Tusenfryd. Dra til Mumidalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar