tirsdag 23. mars 2010

Kilimanjaro - Afrikas tak


Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Navnet fascinerte meg allerede på barneskolen, men da tenkte jeg nok aldri på at jeg selv en gang skulle gå opp på det høyeste frittstående fjellet i verden.

Johann Rebmann ble ikke trodd da han i 1849 skrev hjem til Tyskland og fortalte om et fjell i Afrika som var dekket av snø. Men etter hvert måtte tyskerne innse at det faktisk var en iskledd topp 30 mil sør for ekvator. Yohani Kinyala Lauwo var den første fra Tanzania som gikk på toppen av Kilimanjaro. Han var 18 år gammel da han fikk i oppdrag av landsbysjefen å være guide for Hans Meyer i 1889.

Du kan velge blant 6 ruter til Kilimanjaro hvorav den mest velkjente er Marangu ruten. Ettersom det også er den enkleste av rutene har den fått tilnavnet ”Coca Cola-ruten”. Denne blir mest brukt av folk som reiser på egen hånd og skaffer seg guide når de kommer til Moshi. Drar du på en organisert tur fra Norge vil du mest sannsynlig følge en av de andre rutene.

Selv skulle jeg reise et halvt år i Afrika og ville starte med Kilimanjaro, mens reisekassen fortsatt var full. Min eneste forberedelse var at jeg hadde kjøpt meg en goretexdress og et par fjellsko. Jeg hadde ikke lest om de forskjellige rutene og traff en guide på hotellet den kvelden jeg kom fra Norge til Moshi. Han brukte en dag på å organisere turen mens jeg var på sighseeing i Marangu med en av vennene hans. En vakker liten landsby hvor Marangu-ruten starter i fra.

Det er fjellklatreren Odd Eliassen som står bak utbyggingen av fjellhyttene opp til Kilmanjaro. Hvis du forteller at du kommer fra Norge, ikke bli forbauset om guiden din spørr om du kjenner Mister Odd.

På grunn av den spesielle kombinasjonen av høyde og nærhet til ekvator, kan du oppleve nesten alle klimasoner og værtyper på vei til toppen. Naturen er fantastisk, her beveger du deg gjennom regnskog, åpent lyng og busklandskap, månelandskap og arktisk natur. Hele området rundt Kilimanjaro er en nasjonalpark og Kilimanjaro Nasjonalpark står på Unescos Verdensarvliste.

Den første dagen fra 1800 meter til 2800 meter er lett gange i vakker regnskog. Man ser dessverre lite dyreliv siden det er mange som vil på Afrikas tak. Fuglekvitter høres hele veien. På veien møtte vi flere afrikanske bærere som kom småløpende med sekkene på hodet. Et artig syn.

Hytten på 2800 meter ligger vakkert til i regnskogen. Det er flere små hytter og en stor hytte med matsal hvor alle turistene møtes. Jeg møtte to nordmenn og vi fant ut at vi hadde samme kokken.
Dag to fram til 2800 meter starter med regnskog før det ganske snart går over i et åpnet lyng og busklandskap. Kilimanjaropalmene som jeg i min uvitenhet kaller dem er fortsatt i noen få eksemplarer på 3800 meter.

Horombo Hut ligger også flott til med en glimrende utsikt til Mawensi, en topp som er lavere enn Kilimanjaro men mer teknisk. Her er det mange hytter siden folk overnatter her både på vei opp og på vei ned. Jeg møtte en engelskmann i hytta mi. Han hadde vært på toppen, men jeg fikk ikke så mye ut av han, bare at det var det mest slitsomme han noen gang hadde gjort.

Det er vanlig å ha en ekstra overnatting på hytten som ligger på 3800 meter, dette anbefales for å få akklimatisert seg bedre. Det var også mine planer, men da jeg fant ut at de jeg hadde blitt best kjent med skulle bruke fem dager på Kilimanjaro-turen, bestemte jeg meg for å dra videre neste dag.

Turen fra 3800 meter til Kibo Hut på 4700 meter er en trøstesløs vandring i et tørt ørkenlignende landskap. Jeg begynte å merke høyden ved cirka 4500 meter. Da begynte jeg å få igjen for at jeg ikke hadde tatt det mer med ro de to første dagene. Siden man ikke merker noe til høyden den første delen av turen er det lett å gå for fort. Dette hadde tydeligvis jeg gjort og siden jeg ikke var noe sliten de to første dagene, tenkte vel guiden min August at jeg var mer vant til høyde enn det jeg egentlig var.

På Kibo Hut ble jeg veldig slapp med en fryktelig hodepine. Jeg fikk to paracet, en migrenetablett og en høydesyketablett av noen av de andre fjellvandrerene. Mange gode hjelpere;) Da jeg begynte å gjøre meg i stand til tur litt før ett virket det som hestekuren hadde hjulpet, men for sikkerhets skyld tok jeg en paralgin forte. Denne tablettkuren anbefales ikke!!!!

Da jeg startet oppstigningen sammen med guiden min August klokka ti over ett var det meste av hodepinen borte. Det eneste vi kunne se var masse lykter oppover fjellet. August hadde imidlertid full oversikt og fortalte meg stadig hvilke høydemetre vi befant oss på. Følelsen av å gå så sakte men likvel kaste etter pusten er ubeskrivelig. Jeg synes jeg stoppet opp hver tidene meter for å få luft.

Etter noen timers gange var vi på Gilmans Point. Det var fortsatt mørkt, og det var bare 215 høydemeter igjen til Uhuru Peak. På turen videre gikk det mye lettere. Det var mer kupert, noe som gjorde det mulig å få igjen pusten. I tillegg var det store steiner, så jeg slapp den evinnelige grusen.

Det var fortsatt halvmørkt når vi kom til Uhuru Peak, men vi så isbreer og et skylag over savannene langt der nede. Jeg måtte tine opp fotoapparatet før jeg fikk tatt noen bilder. Det var ganske utrolig å tenke på at jeg var på en nesten 6000 meter høy vulkan.

Det ble så kaldt å stå stille at det var ikke lenge jeg hadde gleden av å være på Afikas tak. I tillegg fant jeg ut på veien fra Gilmans Point til Uhuru Peak at det bare var amerikaneren Mark som kom før oss på toppen. Jeg hadde ikke tenkt på dette som noen konkurranse i det hele tatt, men å komme som nr to var jo litt ergerlig. Derfor burde jeg jo i det minste komme først ned til Kibo Hut igjen.

På vei tilbake møtte vi flere av de andre som jeg hadde blitt kjent med på turen oppover. Humøret var på topp og gårsdagens hodepine et glemt kapittel. Nedover var jeg i mitt rette element. Jeg hadde ikke problemer med pusten lenger. August og jeg løp om kapp nedover grusen fra Gilmans Point til Kibo Hut og Mark ble passert med noen lange hopp. Klokka var ikke mer enn tjue over sju når vi var tilbake på Kibo Hut. Vi slappet av en time i sola på et hyttetak før vi gikk videre til Horombo Hut. Det var deilig å ligge og slikke sol med visshet om at jeg hadde vært på 5895 meter over havet.

På tilbakeveien var det befriende å kunne lange ut, uten å tenke på akklimatisering. Stemningen på Horombo Hut på kvelden var magisk. Flere av de som jeg hadde blitt kjent med hadde nådd toppen. En del hadde snudd på Gilmans Point, men de var også fornøyd. Vi delte en deilig middag og unte oss en øl. Noen coca cola så jeg ikke på hele turen. Kanskje det er mer coca cola å oppdrive nå til dags.

Da jeg kom til Moshi var jeg bare innom hotellet mitt og hentet resten av bagasjen min og så tok jeg en minibuss videre til Arusha. På kvelden var jeg ute med flere av de som jeg ble kjent med på turen. Vi startet med pizza og avsluttet med dansing på Arusha by night. Turen hadde ikke tatt hardere på enn at det ble dansing til langt på natt. Vi var fire nordmenn, tre amerikanere, en spanjol og en canadier.

Noen uker senere mistet jeg en blå tånegl. Kappløping ned fra Kilimanjaro sliter hardt på tåneglene.

35 kommentarer:

 1. Hei. Spennende å lese om turen din opp til Kilimanjaro. Skal til Afrika i mars og lyst til å prøve det samme selv.. Er du "godt trent"? Eller tror du de som ikke er supertrent klarer det og? Hva betalte du?

  SvarSlett
 2. Jeg var nok godt trent når jeg var på Kilimanjaro, men det er alldeles ikke noe must. Under akklimatiseringen er det viktig å gå veldig sakte og på toppstøtet er det ingen som greier å gå fort på grunn av det lave oksygennivået. Det viktigste er å å ha en god psyke og ha lyst til å nå toppen. Jeg husker ikke priser, det er lenge siden jeg var der. Men jeg ordnet turen selv når jeg kom ned dit, og det er selvsagt billigere enn å dra på organisert tur. Det er mange turopereatører i Moshi, så det er ikke vanskelig å få booket en tur. Hvis dere vil dra på organisert tur så sjekk ut Hvitserk, Eco Ecpeditions og Topas (dansk selskap). God tur:) Prøv å få med dere safari til Ngorongoro og Serengeti og badeferie på Zanzibar hvis tid:)

  SvarSlett
 3. Takk for svar:-) Veldig lyst til å gå opp Kilimanjaro. Viljestyrken er på topp! Blir nok ingen organisert tur, er en "ta livet som det faller seg"- tur. Takk for tips, skal på safari og bade litt på Zanzibar. Blir deilig! Følg.oss gjerne på bloggen vår. Trine

  SvarSlett
 4. Skal følge med på bloggen. Så gøy, ser jo nå at dere skal backpakke i Afrika i 5 måneder. Jeg bacpakka der i 6 måneder i 1995/1996. Starta med Kilimanjaro og endte opp i Capetown. En kjempeopplevelse i en spennende og vakker verdensdel. God tur:)

  SvarSlett
 5. This website certainly has all the information and facts I needed concerning this
  subject and didn't know who to ask.
  Review my blog ... What is gynecomastialiposuction?

  SvarSlett
 6. Kan du fortelle litt om hva du pakket med deg til Kilimanjaro?:-)

  SvarSlett
 7. To tynne og et par tykke ulsokker (hold det ene tynne paret rene til toppdagen)
  To ullstillongser
  Gortexbukse
  To ullgensere
  En fleecejakke
  Goretexjakke
  Lue
  Et par ullvanter og vindvotter
  En bukse som kan gjøres om til shorts (er det zipbukse det heter)
  Et par t-skjorter
  Noen truser

  Varme fjellsko
  Gode solbriller

  Hodelykt (til toppdagen og hvis man må på do om natten)
  Termos
  Hodepintetabletter


  Jeg hadde ikke med dunjakke, men den kan være god å ha avhengig av vær. Den er derimot et must på f eks Elbrus og Mont Blanc

  SvarSlett
 8. Takk for svar! Hjelper masse:-) Reisefeberen har kommet og begynner å klø i fingrene etter å pakke. 3 og en halv uke igjen:-) Jeg hadde tenkt ullstrømpebukse, ulltights og relativt tynn boblebulse. Hva tror du om det? Hadde også tenkt dunjakke egentlig... Vanskelig å vite hva man begynner med av klær og hva man må kle på etterhvert..

  SvarSlett
 9. Dere bør ha goretex både oppe og nede i tilfelle vind og regn. Ta med dunjakke. Jeg skulle jo reise et halvt år i Afrika etter at turen min var over og hadde nok med meg litt lite fjellklær. Var heldig med været for ble heldigvis ikke kaldt. Men kaldt på kvelden i campene så veldig godt med dun.God tur:)

  SvarSlett
 10. Good day.
  Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

  More to come on my site Sleep Well Tonight

  SvarSlett
 11. Great site you have here, but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article?

  I'd really love to be a part of online community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

  Visit my weblog; best games for iphone

  SvarSlett
 12. Wonderful blog!

  Here is my page perfect golf swing

  SvarSlett
 13. Hey there,
  I have been following your website for some time now and finally got the courage to go ahead and give you
  a shout out! Just wanted to say keep up the excellent job!


  To be continued on my webblog managing anxiety

  SvarSlett
 14. Howdy,
  This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this
  write-up to him. Fairly certain he will have a
  good read. Thank you for sharing!

  My blog - best iphone apps

  SvarSlett
 15. Do you mind if I quote a couple of your articles
  as long as I provide credit and sources returning to your blog: http://www.blogger.com/comment.g?postID=1583409379668396672&blogID=2453436483838464780. Please
  let me know if this is okay with you. Thanks!

  Thanks; review my web site on islands of Greece

  SvarSlett
 16. Wow, marvelous weblog layout! Hоw llengthy haѵe you beеn
  running a blog for? you made blogging look easy. Тhe full glance
  օf your web site is wonderful, leet ɑlone thе content!


  ʟook at my web-site - carpet cleaning articles

  SvarSlett
 17. Appreciation to my father who informed me regarding this blog, this web site is really remarkable.


  My web blog: website development services

  SvarSlett
 18. I am regular reader, how are you everybody? This post posted at
  this web page is truly fastidious.

  Here is my weblog: Does Penis Size Matter

  SvarSlett
 19. Wow, this article is pleasant, my younger sister
  is analyzing these things, so I am going to convey her.


  My weblog passion-secrets Dubai escort agency

  SvarSlett
 20. Fascinating post, I'm going to spend more hours learning about
  this subject.

  My site; Proactol Side Effects

  SvarSlett
 21. Ι think this іs one of the most vitgal information for me.
  And i'm glad reading your article. Βut sɦould remark oon ѕome gеneral thingѕ, The website
  styl iѕ perfect, tthe articles іs rеally excellent : D.
  Ԍood job, cheers

  my web рage :: éjaculation précoce

  SvarSlett
 22. The websites keep you not simply in a couple of minutes but perhaps
  hours and all day long. That Is good when you have
  places to-go or have long-travel times to get someplace.


  Here is my blog watch hannibal online - http://pbgpersonnel.com/request/hersom-nodefielduposition-81,

  SvarSlett
 23. What's up colleagues, fastidious piece of writing and pleasant arguments commented here, I am actually enjoying by these.


  Here is my web-site :: ทางเข้าสโบเบ็ต

  SvarSlett
 24. Hey very interesting blog!

  Also visit my web-site :: psn code generator

  SvarSlett
 25. I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers but this piece of writing is really a pleasant piece of writing, keep it
  up.

  Feel free to visit my webpage ... Cheats For Clash Of Clans

  SvarSlett
 26. Hello colleagues, its fantastic article on the topic
  of cultureand fully explained, keep it up all the time.


  Here is my site ... baby hampers

  SvarSlett
 27. When some one searches for his required thing, therefore he/she
  wishes to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.


  Review my homepage: car rental pattaya ()

  SvarSlett
 28. When some one searches for his essential thing,
  thus he/she desires to be available that in detail, therefore that
  thing is maintained over here.

  Here is my web site :: manama escorts ()

  SvarSlett
 29. Howdy! I could have sworn I've been to this web site before but
  after looking at a few of the articles I realized it's new to me.
  Anyways, I'm certainly pleased I found it and I'll be book-marking it and checking back frequently!  My blog post escort agencies Bahrain ()

  SvarSlett
 30. Hi, this weekend is good in support of me, since this occasion i am reading this enormous educational article here at my house.


  Feel free to visit my web blog ... Play games of train (schmidt-privat.net)

  SvarSlett
 31. I know this site presents quality based articles and additional
  material, is there any other web site which gives these
  things in quality?

  Also visit my webpage - doha escort ()

  SvarSlett
 32. Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding anything entirely, but this paragraph provides good understanding
  yet.

  Feel free to surf to my blog post ... the best payday loans

  SvarSlett
 33. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!

  Extremely helpful info specifically the last part :)
  I care for such information a lot. I was seeking
  this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.


  My site ... Manama escort ()

  SvarSlett
 34. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it
  up! I'll go ahead and bookmark your website to come back in the
  future. All the best

  my weblog: Escort Amman

  SvarSlett
 35. It's going to be end of mine day, except before ending
  I am reading this wonderful post to improve my know-how.


  Look into my blog - pattaya rent car ()

  SvarSlett