mandag 5. april 2010

Jerusalem - den evige stad


Vi sitter på en kafé i gamlebyen. De trange gatene med de utallige salgsbodene ser ut som en kulisse fra en film fra 1800-tallet. Men borte ved Damaskus-porten ser vi mange bevæpnede soldater og forbi oss går en gruppe med kristne pilegrimer. Vi spiser en falafell til før vi følger Via Dolorosa ut av Gamlebyen og går opp mot Oljeberget.

Jerusalem er delt i tre. Gamlebyen, det arabiske Øst-Jerusalem og det jødiske Vest-Jerusalem. Det er en mur rundt hele Gamlebyen som består av en muslimsk, en jødisk, en kristen og en armensk del. Hele gamlebyen står på Unescos Verdensarvliste.

Muren rundt gamlebyen ble bygget mellom 1537 og 1542. Det er syv åpne porter inn til Gamlebyen. De mest kjente er Damaskus-porten og Jaffa-porten som leder ut til Arabisk Øst Jerusalem og Vest Jerusalem eller Nybyen.

Klippemoskeen ble bygd på slutten av 600-tallet på jødene mest hellige sted, hvor et tempel ble bygd to ganger for deretter å bli revet ned av romerne i år 70. Den ble bygd der hvor Muhammed steg til himmels og er derfor en av Islams helligdommer. Bare Mekka og Medina rager over. Moskeen er utrolig vakker. Kuppelen er forgylt og ytterveggene er av marmor som er pyntet med farget glass, mosaikker og malt keramikk.

Moskeen inneholder også et eldgammelt kristent symbol, steinblokken hvor Abraham forberedte ofringen av sin sønn Isak.Klagemuren er åpen døgnet rundt og fungerer som en frliluftssynagoge. Deler av den stammer fra jødenes tempel fra tiden før Kristus, og den er jødenes helligste sted i Jerusalem. Den har fått navnet fordi jødene opprinnelig kom hit for å klage over romernes ødeleggelse av templet i år 70. Det er tusenvis av besøkende her hver dag. Ortodokse jøder, troende og ikke-troende. Mennene har en stor del og kvinnene en mindre del av muren. Muren er fylt av små lapper der de troende har skrevet sine bønner til Gud. Klagemuren er verdt et besøk flere ganger. Her kommer jøder fra hele verden og nysgjerrige turister. Troende eller ikke-troende, alle vil bli grepet av de dypt religiøse undertonene på denne åpne plassen.

Det muslimske kvarteret er den mest folkerike og spennende delen av gamlebyen. Her strømmer det inn folk gjennom Damaskus-porten hele dagen, og det er fullt av knøttsmå butikker og salgsboder. Men du kan også her finne folketomme, smale gater med klesvask ut av vinduene.

Intetanende om at vi nå er kommet inn på Via Dolarosa fortsetter vi bortover en travel handlegate. En ivrig selger kommer og forteller oss at vi er på stasjon 8 nå. Via Dolarosa sies å være den gaten som Jesus gikk da han skulle korsfestes og hendelsene under Jesu vandring har fått en stasjon hver. Via Dolarosa ender opp i Gravkirken som ligger i Det kristne kvarteret.

Det kristne kvarteret er mindre enn det muslimske. Her ligger Gravkirken, og de kristne mener at Golgata, hvor Jesus ble hengt på korset ligger her inne. Kirken er veldig stor og har mange forskjellige stilarter.

Like øst for gamlebyen ligger Oljeberget hvor Jesus ble arrestert. Her i fra er det en fantastisk utsikt utover Den evige stad. På vei opp til Oljeberget passerer vi Getsemanehagen og flere kirker.

Hvis man går ut av Jaffa-porten og fortsetter oppover Jaffa-gaten kommer man til en annen verden. Her finner man det moderne Jerusalem med supermarkeder, restauranter og motebutikker.

Ganske langt oppe i byen ligger det fargerike, jødiske matmarkedet Mahane Yehuda. Dessverre er dette området en av plassene i Jerusalem som er mest utsatt for selvmordsbombere.

Mea She`arim er et ultraortodoks jødisk distrikt. Her bor det bare ultraortodokse jøder og turister er ikke så veldig velkomne. Det er det nærmeste man kan komme de tidligere, jødiske, gettoene i Øst Europa før krigen. Alle mennene vi ser i gatene mens vi er der oppe har de karakteristiske sorte frakkene, sorte hatter og den karakterisiske hårsveisen med langt, tvinnet hår ved ørene. Det er som å komme til en annen verden og det er mye mer dystert enn den vibrerende og folksomme, muslimske delen av gamlebyen.


Andre severdigheter i området

Israel er et så lite land at de fleste severdigheter ligger bare noen få timers kjøring fra Jerusalem. Begrensningen vil heller ligge i hvor det til enhver er politiske uro og utrygt å reise.


AKKOBlir du fascinert av tidløsheten i gamlebyen i Jerusalem må du reise til Akko, en gammel korsfarerby helt nord i landet. Byen ligger ved Middelhavet og er i underkant av tre timers kjøring fra Jerusalem. Hele gamlebyen er omgitt av murer og skiller den arabiske gamlebyen fra den nye, jødiske bydelen utenfor. Hele gamlebyen står på Unescos Verdensarvliste.

Byen har flere moskeer, smale, kronglete gater og en livlig souk. Den livlige, overbygde souken inneholder mest matvarer og husholdningsartikler. Duften av forskjellige krydder kiler i nesen og små delikatesser frister ganen.

Hvis du står opp tidlig en morgen kan du gå ned til havnen og se på fiskebåtene som kommer inn med dagens fangst.
 
DØDEHAVET OG EIN GEDI

Alle har vel sett bilder av en hvit nordboer som ligger flytende på ryggen i Dødehavet og leser avisen.

Dødehavet ligger en times kjøretur fra Jerusalem. Innsjøen ligger 400 meter under havoverflaten, og saltinnholdet er på 30 %. Saltinnholdet i vanlig sjøvann er 3-4 %. Det er selvfølgelig ingen fisker i Dødehavet, ingen levende organismer kan overleve i et vann med så høyt saltinnhold..

Hvis du bestemmer deg for å ta et bad, sjekk først at du ikke har noen små skrammer og sår, ellers vil det svi noe fryktelig. Unngå å svelge vann og få vann i øynene. Det er umulig å svømme, du flyter så godt at armene og beina ikke kommer skikkelig ned i vannet.Like ved Dødehavet ligger naturreservatet Ein Gedi. Dette er en av landets mest attraktive oaser. Det er grønt og frodig og har flere fossefall og små kulper. Det er ganske bratt oppover til det siste fossefallet. Hvis man fortsetter enda lenger får man en flott utsikt utover Dødehavet.

MASADA
 


Masada er et frittliggende platå som ligger høyt over Dødehavet. En rekke jøder bosatte seg der oppe for bedre å kunne forsvare seg mot romerne. Da resten av landet hadde falt gikk romerne til angrep på Masada. Overmakten ble for stor, og i stedet for å overgi seg begikk de 967 innbyggerne selvmord.

Det er nå bare ruiner tilbake, i den lille byen som hadde vakre palasser og basseng dekorert med freskoer. Utsikten over Dødehavet er imidlertid like fantastisk som den var under romertiden. Masada står på Unescos Verdensarvliste

På de fleste overnattingsplasser i Jerusalem kan du bli med på en organisert tur til Masada. Turene inneholder også et besøk i Ein Gedi og et bad i Dødehavet før de avsluttes med lunsj i Jeriko. Turene starter grytidlig på morgenen. Selve oppstigningen tar en times tid og lønn for strevet er soloppgangen over Dødehavet.

Kjæresten min og jeg reiste fire uker i Midtøsten da vi var på denne turen. Les også mine blogger fra Kairo (Pyramidene i Giza), Kongenes Dal og Petra.

7 kommentarer:

 1. Spot on with this write-up, I honestly believe this
  website needs much more attention. I'll probably be returning to read through more, thanks for the information!
  My web site ; How to prepare yourself regarding gynecomastiasurgical procedure

  SvarSlett
 2. Thank you. I like this article myself.

  SvarSlett
 3. Hi there, just wanted to tell you, I enjoyed this post. It was practical.
  Keep on posting!

  Visit my weblog - amazon gift card generator download

  SvarSlett
 4. Hurrah! After all I got a blog from where I know how
  to really get valuable data regarding my study and knowledge.


  Review my web site Call of Duty Black Ops 2 activation code

  SvarSlett
 5. You actually make it seem so easy together with your presentation
  however I in finding this topic to be really something
  which I believe I'd never understand. It
  kind of feels too complex and very vast for me. I am having a look forward for
  your subsequent put up, I'll attempt to get the grasp of it!  Have a look at my blog post :: how to grow your penis bigger

  SvarSlett
 6. I'm excited to find this web site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful
  read!! I definitely liked every bit of it and I have you bookmarked to
  look at new stuff on your site.

  Feel free to surf to my web blog - ayahuasca buy

  SvarSlett
 7. Howdy I am so happy I found your blog page, I really found you
  by error, while I was browsing on Aol for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and a
  all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I
  have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the
  superb jo.

  My web site ceramic bongs

  SvarSlett