fredag 2. april 2010

Sør Afrika - Ndebele og boere - veien blir til mens man gårNdebele er en stamme i Sør Afrika og Zimbabwe som er kjent for den dekorative husmalingen sin. Malingen går i arv fra mor til datter i familien og hver enkelt utvikler sin særegne måte å male husene sine på.

Da jeg var Sør Afrika ville jeg besøke en Ndebele landsby, men jeg var veldig usikker på hvor jeg kunne finne en. Interessen for denne særegne kunstformen var nok større blant noen få reisende enn de fastboende. Jeg ble imidlertid fortalt at det skulle være en landsby i nærheten av Middelsburg utenfor Johannesurg.

Jeg tok derfor en buss som skulle gå forbi Middelsburg og hoppet av på en bensinstasjon 15 km utenfor byen.

Jeg synes det var bedre å skaffe meg skyss på bensinstasjonen enn å stelle meg opp i veikanten for å haike. Da kunne jeg også være mer selektiv i forhold til hvem jeg spurte. Den tredje jeg banket på vinduet til skulle inn til Middelburg. Han var kjempegrei og kjørte meg helt fram til inngangen til parken som lå ti kilometer utenfor byen igjen. Det viste seg at stedet jeg hadde tenkt meg til het Ndebele Open Air Museum, men de som bodde der var fastboende.Jeg visste ikke hvor langt det var å gå, men etter en times gange var jeg fremme ved hovedkvarteret i parken. Der var det et overnattingssted også. Det hadde vært så mye regn i det siste at broen over til Ndebele Open Air Museum hadde blitt ødelagt. Men han som jobbet i parken var kjempegrei. Han kjørte meg ut i bushen og viste meg veien over en hengebro. Før han dro tilbake ba han meg på middag om kvelden. Broen var smal og gynget noe voldsomt, men jeg kom meg lett over.

Det var få folk i den lille landsbyen, men det satt to damer utenfor et hus og lagde smykker. De kunne bare noen få gloser med engelsk, så de kunne ikke tilfredsstille nysgjerrigheten min. De små murhusene var først malt hvite og så var de dekorert i mange forskjellige farger. Blått er en av gjennomgangsfargene, og det blir bare brukt rette streker og sirkler.

Etter en times tid med fingerspråk gikk jeg tilbake til lodjen min og gjorde meg klar for middag. Jeg ble hentet av Rainer som var boer og var gift med Helette. I tillegg bodde det en jente hos dem som var hestepasser. Det ble en veldig koselig kveld med deilig middag, og etter hvert tilbød de meg å overnatte hos dem. Vi dro og hentet sakene mine på lodjen.

Hvite sør-afrikanere jeg møtte på min reise var veldig gjestfrie og opptatt av å vise at de var vennlige mennesker. Selvsagt var det de sorte som led mest under apartheid, men for de hvite som hadde utferdstrang og ønsket å orientere seg mot den vestlige verden måtte det også være en uholdbar situasjon.

Mine planer om å besøke en Ndebele-landsby ble bare delvis realisert, men i stedet endte jeg opp med å komme på middags- og overnattingsbesøk hos et koselig boerpar. Det er opplevelser som dette som skiller backpakking fra en organisert reise. Det er ikke alltid det går som man har planlagt. Noen dager har man simpelthen ingen planer, men griper dagen og de sjansene man får til å oppleve noe unikt.

Dagen etter satt jeg på med Helette inn til Middelburg. Vi dro på kontoret hennes hvor hun sjekket busstider for meg og så gikk min reise til det ukjente videre.

Å REISE ER Å LEVE

10 kommentarer:

 1. I have read so many content about the blogger lovers however this
  paragraph is truly a good article, keep it up.
  Here is my website : So how come Men Retailer Fat in Upper body?

  SvarSlett
 2. Thnk you. I like this article myself because it is telling so much how it is like to be a bacpacker. I was more brave when I was travelling a half yea
  r in Africa than now.

  SvarSlett
 3. This text is priceless. Where can I find out more?  Feel free to surff to my web blog - เช่าชุดราตรี

  SvarSlett
 4. I wanted to thank you for this fantastic read!! I certainly loved every bit of
  it. I have you bookmarked to check out new things you
  post…

  my weblog - design printing company

  SvarSlett
 5. This is reɑlly intereѕting, Yoս're a very skilled blogger.

  Ӏ have joined your feed andd lookk forward tօ seeking moore of youг
  wonderful post. Also, ӏ have shared ƴoսr site iո my
  social networks!

  My webpsge - carpet cleaning deals nyc

  SvarSlett
 6. I'm really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A handful of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any ideas to help fix this problem?


  Here is my weblog - 3d Design

  SvarSlett
 7. Hello there I am so delighted I found your blog page, I really found you by error, while I was looking on Google for something else, Anyways
  I am here now and would just like to say many thanks for
  a incredible post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent jo.


  my site 3d printing services ()

  SvarSlett
 8. Hi to every , for the reason that I am really eager of reading this website's post to be
  updated daily. It carries good material.

  my web blog - how to make your penis bigger

  SvarSlett
 9. Its not my first time to visit this web site, i am browsing this site dailly and get fastidious facts from here daily.


  My web-site :: glass bottle bong (www.degroenerups.nl)

  SvarSlett
 10. You could certainly see your expertise within the
  work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe.
  Always go after your heart.

  Here is my site; Mbti Test Online Free Indonesia

  SvarSlett