søndag 17. juli 2011

Paris - alle storbyers morIf a man gets sick of Paris he gets sick of life and beauty - Saika Pierre

Hva er det med Paris som gjør at folk drar dit igjen og igjen og igjen.
Attmosfæren vil sikkert mange si. De mange fortausrestaurantene og det franske kjøkkenet. Alle de flotte byggverkene, parkene, shoppingen og gode tilbud for både barn og voksne.

Paris er alltid en god ide sa Audrey Hepburn og jeg var der for fjerde gang i sommer. Denne gangen sammen med barna mine på 8 og 10 år.  Her er noen av mine favoritter:


Første gangen man besøker Paris må man nyte utsikten fra Eiffeltårnet. Eiffeltårnet ble bygget til verdensutstillingen 1889 og er i dag den mest kjente severdigheten i Paris. Det er mulig å ta heisen og trappene til topps i det 300 meter høye tårnet. For å unngå å stå lenge i kø er det lurt å gå opp den første delen og så ta heisen. Jeg og barna gikk trappene den første delen og det var en flott opplevelse. Her er det ikke mørkt og trangt som når du går til topps i kirker og katedraler. Du kan nyte utsikten på veien opp og samtidig får du sett hvilken imponerende bygning Eifeltårnet faktisk er.Når du er i Paris med barn må du ikke gå glipp av Trocadeo akvarium som ligger like ved Eifeltårnet. Her er det masse forskjellig fisk og mange haier. Akvarium er alltid gøy for barn og i tillegg er det en super utsikt til Eifeltårnet fra Trocadero.


Den vakre Triumfbuen ble bygd for å hylle keiser Napoleon og den franske armeen. Innvendig har buen inngravert navnene på franske generaler og slagsteder. Utvendig er det vakre relieffet "La Marseillaise" av François Rude. Under Triumfbuen ligger den ukjente soldats grav hvor det alltid brenner en liten flamme. Det går an å gå til topps på den 50 meter høye Triumfbuen også. Her er det en flott utsikt utover Paris sin paradegate Champs-Élysées og over til Eifeltårnet.


Med sine 35.000 verker er Louvre et av verdens største kunstmuseer. De mest kjente verkene er Mona Lisa av Leonardo Da Vinci og marmorstatuen Venus fra Milo. Men her kan du se et av verdens beste utvalg av malerier fra middelalderen og antikken, og orientalsk og klassisk kunst fra oldtiden. Louvre var tidligere slottet for de franske kongene og er en av de største og mest praktfulle bygningene i Paris. Bygget ble påbegynt allerede på 1200-tallet. Imponerende er også glasspyramiden utenfor Louvre som er bygget av den kjente arkitekten I M Pei.


Jardin des Tuileries ligger ved siden av Louvre. Dette er en av Paris sine vakreste parker. På sommeren er det tivoli der hvor man kan ta et kjempestort pariserhjul. Det gjorde vi og utsikten var fantastisk.  Jeg synes faktisk utsikten var bedre her enn fra Eifeltårnet og Triumfbuen.


En av de største severdighetene i Paris er katedralen Notre-Dame som ligger på Ile de la Cité i Seinen. Notre-Dame ble påbegynt i 1163 og sto ikke ferdig før 150 år senere. Katedralen er bygget i fransk-gotisk arkitektur, og med sine fantastiske rosevinduer og høye tårn fremstår katedralen som et mesterverk. Notre-Dame er bygget for å hedre Jomfru Maria. Det fulle navnet på katedralen er Notre-Dame de Paris, som betyr "Vår kvinne i Paris". Katedralen står oppført på Unescos Verdensarvliste. De fleste barn har sett "Ringeren i Notre Dame" og på den vakre katedralen kjenner de faktisk igjen mange av figurene.


Kirken Cainte Chapelle er kjent for sine vakre glassmalerier. Den er en av de fremste eksemplene på fransk gotikk og ligger på Ile de la Cité ikke så langt fra Notre Dame. Fra gaten ser man ikke kirken i det hele tatt. Men spesielt øvre del av kirken er veldig vakker, og det er lite turister her. Kirken er delt inn i et øvre kapell dedikert til Saint-Nicholas og et nedre kapell som er dedikert Jomfru Maria.
Centre Pompidou er Europas største museum for moderene kunst. Museet har sitt navn etter den franske president Georges Pompidou og ble offisielt åpnet i 1977. Her kan man se verker av blant annet Matisse, Kadinsky, Miró og Picasso.Plassen foran Pompidou-senteret heter Place Georges Pompidou. Her vrimler det med folk som blir underholdt av gateartister. Plassen har også en morsom fontene som er verdt å se og det er mange kafeer og restauranter ved fontenen.
I ikoniske Montmartre er det alltid masse mennesker. Kafeer med stripete markiser, brosteinsgater, og livlige torg hviler ved foten av vakre Sacre Coeur. Utbygging av nye eiendommer i Montmartre er underlagt strenge regler og området har derfor beholdt sin unike sjarm og historiske utkantfølelse. Montmartre ble tidlig et yndet sted for uteliv og underholdning etter at de lokale nonnene startet med vinproduksjon. Dette førte til en oppblomstring av underholdningstilbud. Festene og den utsvevende livsstilen i Montmartre trakk til seg kunstere og dannet grunnlaget for bohemene. Kunstnere som Vincent van Gogh, Henri Matisse, Edgar Degas og Pablo Picasso og  har alle bodd og jobbet i Montmartre. I dag har turistene overtatt området, men stedet har fortsatt beholdt sin sjarm.

Cimetière du Père Lachaise ligger gravene til blant annet Jim Morrison, Eidth Piaf, Marcel Proust, Frédéric Chopin og Osxar Wilde. Dette er verdens mest besøkte kirkegård med 2 millioner besøkende i året. Til tross for godt vakthold har gravsteinen til Jim Morison sin grav blitt stjålet flere ganger. Nekrosafari er et nytt begrep for meg. Les sitatet under sakset fra Dagens Næringsliv

"Lachaise er nekosafariens Ibiza, hvor alle vil kline med Oscar Wildes gravstein og røyke dop ved Morrisons grav eller i et ubevoktet øyeblikk tilsnike seg litt sex med journalisten Viktor Noirs bulende bronsebukse. "

Bydelen Marais ligger midt i Paris, nord for Ile Saint Louis. Dette er den eldste bydelen i Paris og her er masse små sidegater med spennende restauranter og utesteder. Området er en av de mest trendy i Paris og her går mange av de lokale ut. I Marais er det mye renesansearkitektur og i hjerte av Marais ligger vakre Place de Vosges.

Latinerkvarteret er oppkalt etter de latinsktalende studentene ved Sorbonne, det mest kjente universitetet i Paris. Latinerkvarteret har gjennom generasjoner vært tilholdssted for studenter, bohemer, kunstnere og intellektuelle. I Boulevard St.-Michel er en livlig konsentrasjon av kafeer, bokhandlere og nattklubber. Latinerkvarterets fremste severdighet er gravkirken Panthéon.Eurodisney ligger i utkanten av Paris. Siden jeg var her med barn, måttte vi selvsagt ta en dagstur dit. Alle tre likte Universial Studio best. Det passer bedre for litt større barn.


9 kommentarer:

 1. Gratulerer som åttende mest leste reiseblogg i Norge! http://no.cision.com/Aktuelt/Bloggtopp/Blogger-om-reise/

  SvarSlett
 2. Tusen takk. Hadde ikke vært inne på bloggen min på evigheter og måtte få nytt passord på google. Men nå er jeg litt gira igjen. Reisemål dette året: Georgia med Mt Kazbek, Nord Italia og litt av Sveits, Edinburgh

  SvarSlett
 3. Excellent post. Must be bookmarked:)
  Here is my weblog :: canapé cuir

  SvarSlett
 4. Really good blog. keep it up!
  Review my web blog canapé design

  SvarSlett
 5. nice blog. keep it up!
  Visit my page canapé cuir

  SvarSlett
 6. Thank you. I found a lot of nice comments in my spam yesterday. That is the reason way I hav not responded before now

  SvarSlett
 7. Fantastic blog. Thumbs up!

  Feel free to surf to my webpage: limousine

  SvarSlett
 8. This blog was... how do you say it? Relevant!! Finally I have found something that helped me.
  Thanks!

  Stop by my web page :: sell house property quickly

  SvarSlett
 9. Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Here is my web site ... the blue pill generique impression

  SvarSlett