søndag 9. oktober 2011

Helsinki og Tallinn - to flotte byer i Finskebukta


I høstferien dro jeg til Helsinki og Tallinn med barna. Gamlebyen i Tallinn hadde jeg hørt mye fint om, men Helsinki var en postiv overraskelse.


Vi bodde på Hotell Katjanokka som ligger på en halvøy ved sentrum av byen. Katjanokka var fengsel fra 1837 til 2002. Det var et klassisk fengsel bygd etter den såkalte Philadelpiamodellen. I 2007 var det restaurert og ombygd til et firestjerners hotell. Et rom består av to fengselsceller eller tre fengselceller. Vi hadde et tremannsrom og hadde god plass. En kurositet er også restauranten Jailbird i kjelleren hvor man spiser frokost.


Den første dagen måtte vi utforske "fengselet" før vi dro for å se på byen.
Uspenskijkatedralen som ikke lå langt unna hotellet er Nordens største ortodokse kirke og troner på en høyde med utsikt over fiskehavnen og byens sentrum.

Salutorget/Kauppatori – nede ved havnen har et yrende folkeliv også på høsten. Her er det alltid mange turister, men det så også ut til å være et møtested for byens pensjonister. Her får man kjøpt sjømat fra de mange små utsalgsbodene. Jeg hadde lyst til å sette meg ned men Helene var ikke like glad i lukten av fiskemat som meg. Ved havnen ligger også presidentpalasset som minner litt om slottet vårt.Helsinkis domkirke er fra 1852 en av bodene, er byens kjennetegn. Domkirken er fylt med søyler og kupler og fra sin plass i enden av en bred trapp skuer den majestetisk ut over byen. Kirken og flere andre bygninger på Senatstorvet er tegnet av arkitekten C.A. Enge.Finlands historie er nært knyttet til sjøfestningen Sveaborg, som ligger en kort ferjetur fra Helsinki sentrum. Sveaborg ble anlagt på 1700-tallet for å forsvare kongeriket Sverige. I dag er bydelen friluftsområde og museum, og den er også et av de minnesmerkene som Unesco har ført opp på sin liste over verdens kulturarv.

Vi dro ut dit på en halvdagstur. Det var en vakker øy, men mye er bare åpent på sommeren så det ble mye vandring og lite museumsbesøk.

En del nordmenn forbinder Finland med finsk fjernsynsteater og morske, gamle menn som sitter i saunaen og er halvveis nede i Finlandia-flaska. Helsinki er verdens design hovedstad for 2012 og i New York Times er de kommet med på listen over 45 plasser som må besøkes i 2012. I sentrum  finner du et område med rundt hundre interiørbutikker, moteforretninger og antikvitetsforhandlere, i tillegg til mange gallerier. Her finner du også Designmuseet og Museet for finsk arkitektur. Design distriktet må være et perfekt reismål for en jentetur. Mine barn var ikke like interesserte.

Cafe Jugend er en av de beste eksemplene på finsk Art Noveau stil. Stedet var utrolig flott og maten var også god.


Vi tok båt fra Helsinki til Tallinn. Turen tok noen få timer, men det var lenge nok siden både Helene og jeg ble sjøsyke. Vi skulle overnatte på Kalev Spa og badehotell i Tallinn og Helene var i tvil om hun orket å bade når hun kom fram, men som forventet ble begge i fin form så snart vi fikk satt foten på land. Hotellet lå to minutters gange utenfor gamlebyen, Vanalinn, som har vært på Unescos verdensarvliste siden 1997.
Med en 2,5 kilometer lang ringmur, lange brosteinslagte gater, flotte bygg og en utrolig atmosføre, er gamlebyen Tallinns største attraksjon i seg selv. Gamlebyen ble grunnlagt i 1154 og blir regnet som en av Europas best bevarte middelalderbyer. Utenom sightseeing, er gamlebyen full av koselige restauranter og handlegater.
Etter en god frokost og en times bading morgener etter la vi i vei opp bakkene til den øvre delen av gamlebyen og til utkikkspunktet der du kan skue utover den nedre delen av gamlebyen, havna og Tallinn forøvrig.
Tallin zoo ble åpnet i 1939 og ligger i Veskimetsa området. Dyrehagen har mer enn 5400 dyr og representerer ca 350 arter. Av eksotiske dyr inneholder parken elefanter, tigre, løver og polarbjørner. Det morsomste var egentlig apekattene som ikke så ut til å være plaget av å være i fangenskap. De paret seg hver andre minutt som sedvanlig og så ellers ut til å ta livet med ro. Verre var det med en løve som gikk i åtttetall. Den fikk oss alle tre til å tenke at dyrene faktisk har det best i det fri.

Tallinn er kjent for sine mange middelalderrestauranter og vi besøkte Olde Hansa som også hadde sin egen krambod. Det serveres autentiske retter etter middelalderoppskrift med blant annet elg, villsvin og bjørn på menyen.. Sammen med det autentiske middelalderstilen på interiøret, servitørene og musikken gjør alt dette restauranten til en turistmagnet. Maten var litt kraftig kost for meg og barna ville ikke ha. Men stemingen på stedet var fantastisk. Sushi kan jeg spise hjemme i Oslo:)7 kommentarer:

 1. Greate article. Keep posting such kind of information on your site.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have performed an incredible job. I'll definitely digg it and for my part recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.
  Also visit my webpage - Should you construct Toned Upper body or Enormous Pecs ?

  SvarSlett
 2. Superb, what a web site it is! This blog presents useful facts to us,
  keep it up.

  Also visit my site - mini water bong

  SvarSlett
 3. Great delivery. Solid arguments. Ҟeep up tҺe great effort.


  Нere is mƴ webpage carpet cleaning yelp

  SvarSlett
 4. Hello, I do think your blog could be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it's
  got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick
  heads up! Apart from that, excellent blog!

  Look into my site; how to increase my penis size

  SvarSlett
 5. Please let me know if you're looking for a author for your site.
  You have some really great articles and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off,
  I'd absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link
  back to mine. Please shoot me an email if interested.

  Regards!

  My site :: ayahuasca brew

  SvarSlett
 6. Marvelous, what a website it is! This webpage provides valuable facts to us, keep it
  up.

  Also visit my web blog; Solutions for insomnia

  SvarSlett
 7. I really like it when people come together and share views.
  Great website, stick with it!

  Feel free to visit my site Fotografia ślubna Warszawa

  SvarSlett