søndag 25. april 2010

Irland - den grønne øya i vest



Hills as green as Emeralds cover the countryside,
Lakes as blue as Sapphires are Ireland's special pride,
And rivers that shine like silver make Ireland look so fair-
But the friendliness of her people is the richest treasure there
 
Da barna var små reiste vi rundt i Sør Irland i et par uker. Dette vakre landet har masse å by på, og få plasser er det grønnere enn i Irland. Vi leide bil fra flyplassen og så kjørte vi i retning sør. Dublin var ikke så aktuelt med en 1-åring og 3-åring. Første overnatting var på en Bed and Breakfast i Kilkenny. I Irland er det veldig mange som leier ut deler av huset sitt og jeg synes det er koselig form for overnatting.
 
 
 
Byen er kjent for sine middelalderbyggverk og sine fargerike husfasader og er i flere århundrer kalt «Marmorbyen».  «Kilkenny Marmor», eller «Sort Marmor» blir eksportert til alle deler av det britiske samveldet. Kilkenny Castle er det vakreste byggverket av alle og er en grønn liten oase i den travle, lille byen.

Byen er også  kjent for bryggeriet sitt, som i dag eies av Guinness. Ølet Kilkenny blir brygget med tanke på eksport til Europa, siden det irske ølet med det klingende navnet Smithwicks er vanskelig å uttale for utlendinger.

Like utenfor byen er det smale, veier med vakre broer fint spredd omkring i det grønne landskapet. Det er masse små avstikkere fra hovedveiene, så Irland er et flott land å reise rundt i. Her venter en pen, liten landsby rundt neste sving og samme hvor liten den er så har den garantert en kirke og en pub.


Fra Kilkenny fortsatte vi turen videre sydover. I Waterford County reiste vi innom An Rinn et lite sted langs kysten hvor de snakker irsk. Her er alle skilt på irsk og irsk kultur og tradisjoner står sterkt her.



 Målet var Lochinver Farmhouse, en perfekt liten plass med små unger.



Her hadde vi fantastisk utsikt og barna kunne leke i hagen. Den hjemmelagede frokosten til Helen var perfekt og selv om det er lite severdigheter akkurat rundt Lochinver så er det ikke langt til Irlands gourmethvovedstad Kinsale og andre små, pittoreske landsbyer i Conty Cork. Vi hadde gården som base og dro på dagsturer. Når man har med seg barn er jo alltid zoologisk hage en suksess og Fota Wildlife Park utenfor Cork var ikke noe unntak her.



Den vakre, lille byen Kinsale har mange kjente restauranter ogi de fargerike bygningene er det mange gallerier og spennende små butikker.



Ikke langt fra byen ligger Old Head of Kinsale. Dette vakre utsiktspunktet har en av Irlands vakreste og mest esklusive golfbaner. Synd å legge en golfbane til en så vakker plass spørr du meg, men de som er medlemmer er sikkert uenige i det.



County Cork har lange, vakre sandstrender. Badevannet i Atlanterhavet er dog ikke så varmt, så regn med kaldere vann her enn i Oslofjorden, men vakkert er det. Inchydoney Island like ved Clonakilty er er verdt et besøk. Clonakilty er ev vakker liten by, med fargerike hus og spennende butikker. Her er også West Cork Model Railway Station. Et morsomt sted for barn.

 
Verdt et lite besøk er også havnebyen Cobh med en av Irlands høyeste kirker, men mest kjent er nok byen fordi den var siste stopp før Titanic startet på den skjebnesvangre turen mot det forjettede land.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar