onsdag 21. april 2010

Mallorca - Middelhavets vakreste øyFor en stund tilbake var jeg på Den Domikanske republikk med ei venninne. Der kom vi i snakk med en svensk mann som hadde reist det meste av sitt voksne liv. Hans favorittøy var Mallorca. Dette synes jeg var rart, charterøya Mallorca som startet det norske chartereventyret i 1959 og har nærmere 10 millioner besøkende hvert år.

Da jeg kom til Mallorca en flott vårdag noen år senere forsto jeg hva han mente. For ei nydelig øy Mallorca er. Vi kom litt utenom turistsesongen og det var en fin temperatur å reise rundt i. Badetemperaturen var for kald, men så var heller ikke solbading målet for turen.

Vi bodde på en charterplass utenfor hovedstaden som jeg ikke husker navnet på. Her tilbrakte vi bare kveldene, ellers så reiste vi rundt på øya.Hovedstaden Palma er en vakker by. Et Barcelona i miniatyr sier mange, selv om Gaudi-bygningene mangler.

Palmas katedral, La Seu, er den prektigste arkitektoniske skatten på Balearene og regnes som Spanias fremste gotiske byggverk. Like ved er vakre Placa Major. En vakker plass med mange restautanter, kafeer og butikker. Her er både shoppingmulighetene og tapasutvalget storveies.Fra Palma kam man ta det lille tretoget som i hundre år har tøffet mellom Palma og Soller. Her kjører man opp i fjellene gjennom små landsbyer hvor appelsin- og oliventrærne ligger tett inntil jernbarnen. Er man heldig kan man plukke en appelsin underveis fra togvinduet.


Soller er en vakker liten by oppe i fjellet. Her kan man ta en gammel trikk ned til Port de Soller. De røde vognene ble brukt i San Fransisco på 1930-tallet. Port de Soller en en liten fiskelandsby med rolig og avslappet steming. Her er også en strand og noen charterturister, men partyfaktoren er lav.

Bare 15 kilometer unna ligger Deia. En vakker liten landsby som klamrer seg til åssiden og har en fantastisk utsikt. Her har det bodd kjendiser siden 1920-tallet. Det startet med forfattere og poeter. I dag er det mage artister her, og det går rykter om at Bruce Springsteen, Mark Knopfler og Mick Jagger har jammet på den lokale baren.Valldemossa sies å være Mallorcas vakreste by. Det var her pianisten Frédéric Chopin og hans elskerinne, forfatteren George Sande, tilbrakte en sagnomsust vinter i 1838-39. Her kan man vandre rundt i de brostensbelagte gatene og nyte en espresso eller en cava på en av byens mange, små koselige kafeer. Er man her på våen kommer det helt sikkert en del sykkelturister forbi. I april og mai legger mange av Trondheim-Oslo lageen samlingen sin til Mallorca for å samle mil før sykkelseongen starter i Norge. Vi samlet inntrykk og var fornøyd med det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar