fredag 23. april 2010

Malta - en liten øystat med en gammel historieMalta ligger i Middelhavet og er en av verdens minste stater. Det er det eneste landet i Europa som aldri har målt minusgrader. Offisielle språk er maltesisk og engelsk. Maltesisk er en vestarabisk dialekt iblandet rikelige mengder italienske ord. Malta er det eneste stedet man skriver arabisk med latinske bokstaver.

Denne lille øya er rik på kultur og historie og har en temperatur på 26-27 grader helt ut oktober. Det er få strender, her bader man fra klipper ut i sjøen, hvis ikke et basseng frister mere.Vi bodde i St Julians, hvor mange av hotellene ligger. Her er det mye trafikk og lite å se, men pittoreske Spinola Bay med sine fargeirke fiskebåter og vakre restauranter er et hederlig unntak.

Fra Spinola Bay kan man gå langs sjøen til Sliema. Med sine 25000 innbyggere er dette Maltas største by og det er her butikkene og det administrative senteret ligger. Her ser man over til Valetta og man kan ta båt til den vakre lille hovedstaden.Rett innefor bymuren ligger Freedom Square og her starter byens hovedgate, Triq in Republika, som er 800 meter lang og går til enden av byen. Langs gaten ligger St Johns co-katedral. Denne ble bygd på 1500-tallet for johannitterordenen. Her ligger mange av ordenens stormestere og byens grunnlegger Jean de Valette begravd. I dag er denne ordenen mest kjent som Malteserordenen (Den suverene militære hospitalerordenen av Sankt Johannes av Jerusalem, av Rhodos og av Malta). Ordenen hevder suverenitet, har fulle diplomatiske relasjoner med et stort antall av verdens land og har permanent observatørstatus i FN. Medlemskap i denne ordenen gis kun ved invitasjon.

Historiske Valletta med alle sine gylne palasser og arabiskinspirerte fasader er severdig, men på ettermiddagen blir byen nærmest en spøkelsesby. Ingen turister bor her og øyas innbyggere drar hjem. Regn ikke med å få spist noe etter klokka 19.00 her hvis du ikke er lokalkjent.Til å være en øy midt i Middelhavet er det få fiskelandbyer på hovedøya Malta. De fleste tar derfor en tur til Marsaxlokk. Her ligger de fargerike fiskebåtene på rekke og rad og er en drøm for alle fotografer.


Et must på et besøk til Malta er Medina. Dette er Maltas gamle hovedstad som har en panoramisk utsikt over øya. Innenfor bymuren bor det bare 300 mennesker og dette er en av verdens mest intakte middelalderbyer med sine trange smug og høye murer. Katedralen i Medina er verdt et besøk, men ellers mangler Medina stemningen som man finner i den arabiske verden og den blir med rette kalt den stille byen.De eldste bygningene i Europa er på Malta, de er også eldre enn pyramidene i Egypt. Vi besøkte Gigantija-templene på Gozo. De to kløverbladsformede tempelene er fra omkring 4000 år før Kristus.

Selve båtturen fra Malta til Gozo tar bare 20 minutter. Gozo er mer frodig enn Malta og blir kalt Maltas matkammer.

1 kommentar:

 1. A person necessarily help to make critically articles I might state.
  This is the very frst time I frequented your web page and up to
  now? I amazed with the analysis you made to create this actual publish extraordinary.
  Great task!

  Also visit my web site ... vacation; http://valuearea.blogspot.com,

  SvarSlett