fredag 30. april 2010

På jentetur i Madrid

Madrid er den tredje største byen i EU og i storbyområdet bor det 6,5 millioner mennesker. Byen ligger på over 600 meter og det er bare Andorra la Vella av Europas hovedsteder som har en høyere beliggenhet. Vi var 6 jenter som dro på høsttur til Madrid. I Norge hadde vi tatt fram høstklærne for lengst, så det var deilig å komme til Madrid og kunne gå rundt i korterma. Her koste vi oss med masse god tapas og jeg fikk handla en del klær på Desigual ellers brukte jeg det meste av tiden til sightseeing.

Vi bodde like ved Plaza Major som er Madrids samlingspunkt og ligger midt i sentrum av byen. I løpet av historien er Plaza Major blitt brukt til festivaler, tyrefekting, kroning av konger, offentlige henrettelser og andre arrangementer. I dag er det en populær møteplass  og Plaza Major brukes ofte til kulturelle arrangementer. Restauranter, barer og butikker ligger i bygningene rundt, og om sommeren er det alltid stor aktivitet her.

Ikke langt unna ligger Plaza Puerto del Sol, et annet samlingspunkt i Madrid med flere flotte bygninger og statuer, blant annet Casa de Carreos og en statue av en bjørn, "El Oso y El Madroño", som spiser av et tre.

Madria har mange flotte plazaer og bulevarder. Gran Via er en vakker bulevard med storslåtte bygninger fra det tjuende århundere. Glem ikke å se opp hvis du går langs denne gaten. Den mest kjente bygningen er Metropolis som er dekorert med vakre statuer, pilarer og ornamenter. Byen er stor og det kan være smart å ta en av sightseeing-bussene for å få orientert seg og beundre alle de flotte bygningene. Det gjorde vi.Retiroparken var tidligere en privat hage, eiet av Philip  den fjerde. Parken ble åpnet for allmennheten i 1800, og har mange vakre bygninger og statuer. Parken ligger i sentrum av Madrid, rett bak Prado museet, og er den mest populære og besøkte parken i byen. Besøkende kan nyte en spasertur blant trær og rosehager, eller ta seg en båttur på innsjøen. Den er en fredelig og frodig oase og er et deilig avbrekk fra den traffikkerte byen.
 


 
Pradomuseet er Spanias nasjonalmuseum, og det mest prestisjefylte museet i Madrid.
Byggingen av museet ble bestilt av Carlos den tredje i 1785, og oppdraget gikk til arkitekten Juan de Villanueva. I dag eier museet mer over 8000 malerier, men på grunn av plassmangel er bare 2000 på utstilling om gangen. Samlingen inneholder mesterverk av El Greco, Velázquez, Goya, Rubens, Boticelli, Murillo, Rembrandt og mange andre. Vi var en halv dag på museet. Siden dette er en av Euroapas mest kjente museer kunne vi ikke la være, men jeg liker egentlig bedre kunst fra det 20. århundre. Las Meninas av Velázquez er et av de mest kjente maleriene.

 
 
En morgen bestemte vi oss for å besøke det kongelige slott. Slottet (Palacio Real) er en av de mest populære severdighetene i Madrid. Slottet er et storslått skaperverk som ble tegnet av de de italienske arkitektene Giambattista Sacchetti og Francesco Sabatina . Det ble påbegynt i 1738 og avsluttet 26 år senere i 1764 under regime av Carlos den tredje. Slottet er en renessansebygning i italiensk barokkstil, og er laget i granitt. Den flotte bygningen er 140 meter lang, har 870 vinduer og 2800 rom. Slottet ble sist brukt som hjem for de kongelige i 1931, og i dag er de fleste rommene åpne for publikum.
 
Catedral de la Almudena ligger ved siden av slottet og tok godt over 100 år å bygge. Katedralen ble planlagt allerede på 1700-tallet, men byggingen kom ikke i gang før i 1883. Den ble innviet 15. juni 1993 av Pave Johannes Paul II. Catedral de la Almudena er kjent for sin moderne, neoklassiske stil som var bevisst for at den skulle stå i stil med det kongelige slott.En flott dagstur fra Madrid ligger den vakre, lille byen Toledo. Toledo er blant de spanske byene som er rikest på monumenter. Den er kjent som «de tre kulturers by», takket være mange århundrers sameksistens mellom kristne, arabere og jøder. Innenfor bymurene har Toledo bevart en rik kunst- og kulturarv i form av kirker, palasser, festninger, moskeer og synagoger. Dette enorme mangfoldet av stilarter gjør gamlebyen til et friluftsmuseum og den er vel verdt et besøk. Hele gamlebyen er på Unescos verdensarvliste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar