tirsdag 18. mars 2014

Det er vår i Paris

 
Vi fikk lyst til å reise på en storbytur i weekenden. Paris er alltid en god ide og 11 timer etter at beslutningen ble tatt, satt vi på flyet.

Vi bodde i en leilighet like ved Marais-distriktet. Her hadde vi rom med balkong og utsikt til Pompidou-senteret. Sentral beliggenhet med andre ord. Etter at vi hadde fått satt i fra oss bagasjen i Domingorooms, var det tid for lunsj. Vi fant oss en liten fortausrestaurant med et bord i solen og spiste salat med masse digg.I Paris var det vår allerede og på Place des Vosges kunne vi legge oss ned på plenen og nyte solen. Place des Vosges i Marais må være en av verdens vakreste plasser. De 36 husene rundt plassen med steinfasader i rødt og hvitt er helt like. De ble oppført i 1612 og er fortsatt bebodd av overklassen. Men den vakre parken kan alle nyte og i kunstgalleriene under arkadene er det mye spennende kunst.Etter å ha gått rundt i Marais noen timer, ville vi ta en pause med rødvin og ost på balkongen. Her koste vi oss så lenge og med så mye god ost at vi ikke orket å spise middag på kvelden.Når vi kviknet til utpå kvelden en gang dro vi opp til Sacre Coeur. Denne vakre kirken tar seg ekstra godt ut på kveldstid og det er alltid mange mennesker her. Montmartre var en gang kunstnernes og bohemenes område. I dag er det mest turister og backpakkere her oppe, men Place du Tetre er fortsatt stemningsfull når lysene blir tent om kvelden.Jeg har aldri vært på kabaret i Paris og lurte et øyeblikk på om vi skulle dra på Moulin Rouge og oppleve stedets sparkepiker. Men når vi gikk gjennom Pigalle og fikk se køen på Moulin Rouge så er jeg glad vi sto over. Jeg kan tenke meg at det ikke hadde vært så veldig bra. Pigalle er ikke akkurat det peneste strøket i Paris heller.Neste morgen spiste vi en lett frokost og så tok vi metroen ut til Chateau de Vincennes. Her løp vi oss en tur i den store parken. Etter en kjapp dusj var vi klar for sightseeing. Vi stoppet ved Notre Dame og tok noen obligatoriske bilder, men siden vi begge hadde vært inne i denne storslåtte kirken tidligere, så sto vi over køen denne gangen.Vi spiste lunsj i Latinerkvarteret før enn  vi fortsatte opp til Pantheon. Dette vakre bygget ble bygd for å feire at Louis den fjortende var frisk av gikt. Det var meningen at Pantheon skulle bli likt Pantheon i Roma, derav navnet, men det ble mer likt St Pauls Cathedral i London. Her ligger mange av byens mest berømte borgere begravd i kryptene under kirken, blant annet Voltaire og Victor Hugo. Pantheon har mange flotte veggmalerier som alle har sine historier å fortelle.Etter å ha vandret rundt på Pantheon trengte vi en liten hvilepause. Vi dro til Luxemburgparken og slappet av der. Denne vakre parken er den største parken i sentrum av Paris og huser også Luxemburgpalasset som er sete for det franske senatet.

Etterpå hadde vi tenkt oss på Musee d` Orsay, men etter å ha sett køen dro vi videre til Invalidehotellet i stedet. Invalidehotellet ble bygd for invalide krigsveteraner og rommet 5000 beboere. I kirkene som tilhører Invalidehotellet er krigshelter og kongelige begravet.
I kirken Eglise Saint-Louis des Invalides er vanlige krigshelter begravet, mens den mer berømte Église du Dôme (Invalidedomen) inneholder berømtheter som Napoleon, to av hans brødre og hans sønn Napoleon 2.Tidligere når vi har besøkt Triumfbuen har vi sett La Grande Arche i det fjerne. Dette er en moderne utgave av Triumfbuen og ligger i  La Défense som består av ca 3 millioner m² forretningslokaler og 600000 m² boliger.  Vi dro ut dit for å se på arkitekturen og kontrastene er store fra Paris sentrum. La Grande Arche er som en åpen kube og i følge mer eller mindre sikre kilder kan denne kuben huse Notre Dame.

Denne kvelden unngikk vi ost og vin på balkongen, for det ville være synd å tilbringe en weekend i Paris uten å ha spist middag. Domingo hadde anbefalt oss en bistro i Marais-området og denne hadde vi nok aldri funnet fram til uten hans hjelp.Her var det bare lokale stamgjester og menyen var bare på fransk. En del ord har vi jo fått med oss, men valget falt på pate de champagne, entrecote og creme brule. Vi kjørte safe med andre ord. Jeg var overlykkelig for det når jeg så at gjestene ved siden av spiste blodpølse. Jeg har ikke peiling på hva blodpølse er på fransk eller engelsk. Det er i grunnen et ord jeg bruker veldig sjeldent på norsk også. Det var uformell og hyggelig stemning og god mat på den lille bistroen. Eieren som også var kelner hadde Harley Davidson t-skjorte og når vi skulle gå for kvelden tok han inn harleyen sin for natta.

Det var varmere i Paris enn normalt på denne tiden av året og mye forurensning. Vi kjørte derfor gratis med all offentlig transport. Mye bedre miljøtiltak enn å sponse Teslaen til de som har to suver i garasjen fra før spørr du meg.

Paris er en vakker by. Det er ikke mange byer i verden som har et historisk sentrum med så mange storslagne byggverk. I tillegg er det en enkel by å finne fram i med kafeer på hvert gatehjørne. Thomas Jefferson beskrev Paris på denne måten:

 A walk about Paris will provide lessons in history, beauty, and in the point of Life.

Bildet under er tatt av et utstillingsvindu i et atelier på Place des Vosges. Det er parken som speiler seg i dette vakre bildet av en sensuell, ung skjønnhet. Bildet minner meg om Paris.


Jeg var i Paris sommeren 2011 med barna. Les denne bloggen også.


Paris har uendelig mange severdigheter, men her er mine topp ti


- Eifeltårnet
- Triumfbuen
- Sacre Ceur og Monmartre
- Place des Vosges
- Notre Dame
- Tur til Versailles
- Louvre
- Jardin des Tulleries
- Phanteon
- Kafeer

3 kommentarer:

 1. Hi there colleagues, how is everything, and what you want to say
  concerning this post, in my view its genuinely amazing designed for me.


  Stop by my website :: roulette sverige ()

  SvarSlett
 2. I wanted too thank you for this good read!!
  I absolutely enjoyed every bit of it. I have got you bookmarked
  to look at new stuff you post…

  Look at my blog post ... sewa mobil

  SvarSlett
 3. Very nice article, exadtly what I was looking for.


  Also visit mmy homepage :: vacation rental in bali, kymaeraphoto.blogspot.com,

  SvarSlett