onsdag 7. april 2010

Dahab og Blue Hole - vakkert og farlig både til lands og til vanns


"There is a place where mountains kiss the water of a calm blue lagune and the winds blow over all and through your soul"

Dette er beduinenes beskrivelse av Dahab, en gang en liten fiskerlandsby på Sinaihalvøya. På 80-tallet var det hippiene som dro til denne lille landsbyen. På 90-tallet var Dahab blitt backpakkernes Midtøsten-paradis og jeg var her like før vi skiftet over til et nytt århundre. De tilreisende bodde i Masbat, mens de lokale beduinene bodde i Assalah.I motsetning til Sharm Ek Sheik som ligger en times kjøretur lenger vest så var det ingen store turisresorter i Dahab. Her bodde man i små bungalower og på kvelden satt vi på de små strandkafeene som hadde sin egen beduinstil. Dahab betyr gull på arabisk. Byen har fått sitt navn fra den gylne sanden som kjennetegner Dahabs strender.


Ut over 2000-tallet utviklet Dahab seg til å bli en turistresort, men det var fortsatt mest folk som reiste på egen hånd. Men tidene forandrer seg og etter den arabiske våren har Dahab blitt en spøkelsesby. Selv om turister fortsatt blir fløyet inn til Sharm el Sheik er det svært få som tørr å ta turen til resten av Sinaihalvøya. Beduinene i sør har alltid vært fredelige og gjestfrie, men det hjelper lite når de fra nord ved noen få anledninger har tatt turen sydover for å kidnappe turister.


Men selv om livet på land har forandret seg så forblir livet under vann uforandret. Rødehavet er kjent for sine vakre koraller og Nemi fisk og vi dro til Blue Hole like utenfor Dahab for å snorkle. Blue Hole er verdenskjent blant dykkere. Dette er en utrolig vakker undervannsattraksjon som kan oppleves både med og uten dykkerutstyr. Vi snorlet bare og fikk likevel et godt inntrykk av den 130 meter dype hulen. Blue Hole er ikke bare vakker, den er også veldig farlig. Så langt er det nok flere vestlige turister som har dødd til vanns enn til lands på Sinaihalvøya på grunn av dykkernes K2.På land står det "Blue Hole - easy acsess". Dette stemmer ikke helt , siden "the Arch" som leder inn til Blue Hole ligger på 52 meters dyp.  Tunnelen er 26 meter lang og det er her mange av ulykkene skjer.

Jeg hadde uansett ikke noen ambisjoner om å dykke i det Blue Hole. Jeg var fornøyd med å snorkle der og synes det var en flott opplevelse.

Det jeg angrer på var at jeg ikke besøkte Sinai-fjellet. Da jeg var på Sinaihalvøya var det en trygg plass å besøke. Vi kjørte hele veien fra Suez til Dahab og tok båt videre fra Nuweiba til Aqaba i Jordan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar