fredag 19. mars 2010

Sydney - the beauty down under"I heard it through the travellers grapevine that Sydney is one of the five great cities by the sea"

En av de gode tingene med å være på reise er møtet med mange andre reisende som mer enn gjerne vil dele sine reiseoppleveleser. Det er mange vakre byer på kloden vår, men i følge "The travellers grapevine", er det fem byer ved havet du må ha besøkt før du dør. Sydney er ikke overraskende en av dem. De andre er Capetown, Rio de Janairo, San Fransisco og Vancouver.

Sydney er ikke hovedstaden i Australia, men den er den største og eldste byen og det er uten tvil her det meste skjer. London har Big Ben, Paris har Eifeltårnet og Sydney har Operabygget. Men denne flotte byen har så mye mer å by på enn den vakre operabygningen.La oss likevel starte her. Med sin vakre beliggenhet helt ute ved vannkanten ser bygget ut som et skip som akkurat skal sjøsettes. Det var kanskje dette arkitekten Jørn Utzon hadde i tankene når komplekset ble ferdigstilt i 1973 etter 16 års konstruksjon.

Like ved operahuset ligger Sydney Harbour Bridge. Denne enorme stålkonstruksjonen imponerer alle med sitt storslåtte utseende og det er lett å forstå at byens innbyggere er stolte av broen sin. Broen er 1149 meter lang og 134 meter høy. Hver nyttårsaften er den sentrum for byens fyrverkeri.

The Rocks ligger rett ved nordsiden av broen. Dette historiske kvarteret som på 1800-tallet var tilholdssted for sjømenn, straffanger og prostituerte er i dag et vakkert distrikt med brosteinsbelagte gater og små kafeer.

Havnen i Sydney er en av verdens vakreste havner. Circular Quay er utgangspunktet for de mange hundre båtene som tøffer rundt i havnen. En av dem kan du ta ut til Taronga Zoo. Dette er en av verdens største dyrehager og det er et vakkert skue fra dyrehagen og inn mot havnen og operaen.Et annet landemerke i Sydney er Darling Harbour. Her er det masse restauranter, kafeer og shopppingsenter. Her ligger også et av verdens største akvarier. Her er det undervannstuneller hvor man kan se haier og andre fisk. Det er også utstillinger av krokodiller, sel og blekksprut. Både dyrehagen og akvariet er av de beste jeg har vært i.

Ikke langt unna Darling Harbour ligger Chinatown. Denne en av verdens største utenom Kina og er absolutt verdt et besøk. Her ligger Sydneys eldste marked, Paddy Markets.

Litt lenger oppe i byen ligger Kings Cross. Dette er Sydney sitt red light district. Her kryr det av spritsjapper, strippebarer, puber og bacpakkerplasser. I Victoria Street er det mange, vakre gamle bygninger fra kolonitiden som er restaurert og pusset opp til overnattingssteder. Man kan følge Victoria Street til Darlinghurst og da er det ikke så langt igjen til havnen.Bondi Beach er en ev verdens mest berøme strender. Den 1000 meter lange stranden er alltid full av folk som nyter folkelivet og den gylne sanden. Her er det alltid mange svømmere og surfere og på 1. juledag er Bondi Beach et must for alle backpakkere i byen. Stranden er da fullpakket av folk og festen starter tidlig på dagen. Vi kom tidlig, men hadde likevel problemer med å finne en plass. Langs stranden er det mange strandrestauranter og en av de mest kjente er Iceberg.122 km utenfor Sydney ligger Blue Mountains. En dagstur hit ville vi ikke gå glipp av. Mikroskopiske oljedråper fra eucalyptusblader speiler sollyset og gir en blå dis mot horisonten, derav navnet Blue Mountains. Echo Point er det beste stedet å nyte utsikten over parkens tre berømte sandstenspilarer,  The Three sisters, som skuer ut over Jamison Valley.

Vi var i Sydney en ukes tid, men det var likevel mye vi ikke gjorde. Jeg vil anbefale å besøke Sydney Tower. Tårnet er 250 meter høyt og gir garantert en flott utsikt over byen. Museuem of Contemporary Art i Circular Quay skal være veldig bra. Like ved Operabygget ligger Sydneys botaniske hage som har en flott utsikt over havnen og operabygget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar