mandag 15. mars 2010

Bangkok - kanaler og templer i englenes by


Bangkok er en by det er lett å bli glad i. Med sine mange flotte templer, kanaler og nydelige mat får du en opplevelse for livet. Vi kom sent en kveld til backpakkergata Khao San Road. Vi hadde ingen gjester på naboromet som fortalte oss om en skjult paradisøy i sør, men ellers var stemningen lik den man får når man leser "The Beach" av Alex Garland.


Bangkok er en stor og kaotisk by. Det kan derfor være lurt å holde seg unna hovedgatene. Det er ikke langt fra Khao San Road ned til Chao Phraya-elven og en tur med en elvebåt anbefales på det varmeste. Len deg tilbake og nyt thailandsk popmusikk og det vakre synet av Wat Arun, daggryets tempel. Dette vakre tempelet er dekorert med kinesisk porselen som er kastet fra båter og er nydelig både ved soloppgang og solnedgang.


Bangkok er templenes by og det er noen du ikke kan gå glipp av. Wat Pho er et stort tempelområde som er kjent som opprinnelsesstedet for tradisjonell thailandsk medisin og healing. Den liggende buddhas tempel inneholder over tusen mindre buddha-statuer i tillegg til den 46 meter lange, liggende buddhaen.Den liggende buddhaen er dekket av bladgull og representerer Buddha i det han når Nirvana. Du kan kaste en mynt i en av de 108 bronseskålene som representerer alle de gode egenskapene til Buddha.

Grand Palace ligger like ved. Denne vakre, nasjonalskatten ble bygget i 1782 av Kong Rama og det store komplekset inneholder blant annet Temple of the Emerald Buddha. Dette er det mest besøkte tempelkomplekset i Bangkok. Vær forberedt på en dyr inngangsbillett og mye folk og husk også og kle deg anstendig. Selv om det er mange turister her så er dette også Thailands nasjonalhelligdom og man må vise respekt.Det finnes som jeg sa mange, vakre templer og jeg husker ikke navnet på alle vi besøkte, men vi var også i Marmortempeleet. Dette vakre, tempelet er dekket av italiensk marmor og er vel verdt et besøk.

Maten er nydelig overalt, men et besøk til Chinatown er et must. Her må man gå seg bort i de trange gatene og se om det er noe som frister i alle bodene. Det er flere templer I Chinatown og hvis du ikke er mettet på templer må du ta en tur innom Wat Traimit. Den gylne Buddhas tempel inneholder en 5,5 tonn tung gull-Buddha. Figuren var lenge ukjent for alle da den var dekket av gips. Da figuren skulle flyttes falt noe av gipsen av og avslørte verdens største gullklump.Vi prøvde å ta buss, men hadde store problemer med å forstå hvor de forskjellige bussene gikk. Tuk tuk, apostlenes hester og elvebåt ble derfor vår løsning. Mange av attraksjonene ligger ikke så langt fra elven, så det ble mange turer på Chao Praya på oss. På en av turene stoppet vi ved Oriental Hotell som ligger vakkert til ved elven. Dette myteomspunnede hotellet i overdådig kolonistil er vel verdet et besøk. I Author's Lounge - forfatternes salong - har det vært storheter som Graham Greene
og Joseph Conrad.

Thailands bakside er sexindustrien, og i Bangkok er den visualisert i blant annet Patpong. Uansett om de, vakre jentene her er flott kledde eller kun har en nummerlapp på magen, så er det fattigdom som ligger bak deres valg. Risbondens datter har ofte barn selv og sender hjem penger som forsørger resten av familien. Men dette er ikke et område man behøver å oppsøke.


Flytende marked er også noe Bangkok er kjent for. Det mest kjente, Damnern Saduak, ligger en drøy times kjøring sør for byen. Båter fylt med fargerike frukter og grønnsaker er et vakkert skue for en fotograferende turist. Dette er et must når man er i Bangkok synes nå jeg.

En annen flott dagstur er til Kanchanaburi vest for Bangkok. Filmen "Broen over Kwai" fra 1957 har gjort denne broen verdenskjent. Broen du ser i dag er den opprinnelige fra 1943, men den ble bombet av de allierte, og midtpartiet er restaurert. Man kan fortsatt kjøre med tog på broen over Kwai. Under den andre verdenskrig okkuperte japanerne Burma og startet byggingen av en jernbane som skulle forbinde jernbanenettet iThailand med jernbanenettet i Burma. 16000 krigsfanger og rundt 100000 asiatiske slavearbeidere mistet livet under byggingen. Forholdene var svært tøffe, med matmangel, grusomme avstraffelsesmetoder og tropesykdommer. Man kan besøke krisgkirkegården og krigsmuseet i Kanchanburi. Her er også gode muligheter for rafting og elefantturer i jungelen. Vi prøvde ikke ut dette siden vi hadde vært på trekking i Nord Thailand


Visste du forresten at Bangkok sitt fulle navn er Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

1 kommentar:

  1. Veldig glad i Bangkok selv jeg. Blir aldri her mer en 2-4 dager, så det er begrenset hva jeg har sett og gjort (stopper gjerne her i forbindelse med reise til andre steder i Thailand eller Bali). Men det har liksom blitt litt obligatoriskk for meg å ta turen til MBK og shoppe til jeg ikke klarer å bære noe mer. Jeg er ikke noen shoppaholiker, men på MBK må man bare være det :)

    SvarSlett