onsdag 7. oktober 2015

Brugge - en av Europas vakreste middelalderbyer

En av Europas vakreste byer ligger i Belgia og er ikke så godt kjent for mange. I 2002 var Brugge kulturhovedstad og det var først da byens skjønnhet fanget min interesse. I høstferien kom jeg meg endelig dit og jeg ble ikke skuffet. Jeg reiste sammen med moren min og barna mine og vi bodde i en fin leilighet midt i gamlebyen. Vi kom først fram om kvelden og da var det deilig å ha en pub som serverte mat rett over veien. Det er lite biler i gamlebyen og vi fikk oss en god natts søvn før enn vi utforsket byens sentrum dagen etter. Belgia er kjent for sin gode sjokolade og det er sjelden jeg har sett så mange sjokoladebutikker samlet på et sted.

Byen har to flotte plasser som ikke må unngås. Vi kom først til Markt. På denne kjente plassen er det flere historiske bygninger. Den mest kjente er Belfry, Brugge sitt store klokketårn fra 1240. Her kan man gå opp alle trinnene og få en flott utsikt over byen. Den neogotiske bygningen Provinciaal Hof er også et flott skue. Det er flere hoteller, restauranter og butikker på den store plassen.

Like ved Markt ligger Burg. Dette går for å være den vakreste plassen i Brugge. Her er det byggverk fra gotikken, renessansen og neoklassismen. Her kan man ta seg en tur med hest og kjerre, spise belgiske vafler og belgisk sjokolade eller rett og slett bare beundre alle de flotte bygningene. Her ligger også Basilica of the holy blod. Her har de et klede som er dekket av Kristus blod. Kristi himmelfartsdag sies å være Brugges vakreste dag, da er det en prosesjon hvor biskopen av Brugge bærer kledet gjennom gamlebyen. 

Fortsetter man langs Blinde Eselstraat kommer man til en av Brugges vakreste kanalstrekninger. Her er det bare å ta seg en rusletur langs de brosteinsbelagte gatene og roe ned i et bilfritt område. En båttur på kanalene er absolutt å anbefale.Brugge har mange fine kunstmuseer og byen kjennetegnes også av de mange kirketårnene. Det er magisk når de lyser opp over de røde takene i skumringstiden. Belgias nasjonalrett er muslinger og frites. Her får man et bøtte med muslinger i hvitvinssaus. Vi koste oss også med deilig fiskesuppe og godt storfekjøtt mørnet i øl.
Et annet vakkert område er Begijnhof. Navnet refererer til en samling med små bygninger som ble brukt av beginerne. Dette var en sammenslutning av kvinner på 1200-tallet. Mange kvinner ble med i ordenen på grunn av at de var enker etter menn som døde i krigen. Siden 1937 har det bodd benediktinernonner i Begijnhof.Brugge er en vakker by, men det er ikke så mange tilbud for barn og ungdom. Vi tok derfor toget til Antwerpen og besøkte zoologisk hage der. Vi fikk samtidig sett jernbanestasjonen som regnes for å være en av Europas mest vakre og storslåtte stasjoner.Zoo ligger rett utenfor stasjonen og var vel verdt et besøk. Her var alle de tradisjonelle dyrene man finner i en dyrehage i tillegg til en albino vaskebjørn, komodovaran, koalabjørn, keiserpingviner og flamingoer.
Dagen vi skulle hjem fikk vi noen timer i Brussel. Byens mest kjente severdighet Grand Place ligger like ved og denne plassen er virkelig storslått. Her ligger byens rådhus og mange andre flotte bygninger.Ikke langt unna er Manneken Pis statuen. Det betyr liten urinerende mann og liten var han. Jeg synes egentlig ikke det var så mye å se. Han skal visstnok ha mer enn 800 kostymer. Unødvendig spør du meg. Ut i fra de bildene jeg har sett så synes jeg faktisk han er penest uten klær. Det kostymet han hadde på seg når vi var der, var dessuten for stort, merkelig å sy noe som man kan vokse i til en statue.


Oppe på en høyde ikke så langt unna jernbanestasjonen er det det kongelige slott, nasjonalbiblioteket og mange flotte museer. I tillegg var det en flott utsikt over byen. Vi gikk på museet for musikkinstrumenter og det var overraskende interessant. Her er det instrumenter fra hele verden og vi hadde øretelefoner slik at vi kunne gå fra instrument til instrument og høre på musikk. Det var til og med langeleik fra Valdres og det synes moren min og jeg var veldig gøy.

En flott tur med mor og barn. Alle koste seg.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar