søndag 15. november 2015

Stockholm - det er høst i Gamla Stan


Sveriges hovedstad er vakker i alle årstider, men det er noe spesielt med høsten når Stockholm er kledd i gult og rødt. Vi bodde i Gamla Stan en weekend og fikk tid til både sightseeing, museumsbesøk og god mat.


Jeg hadde ikke besøkt Vasamuseet før og vi tok båt fra Slussen til Djurgården. Øya Djurgården var tidligere et jaktområde for de kongelige. Nå er det et fantastisk rekreasjons- og underholdningsområde midt i Stockholm og besøkes av millioner hvert år.

Vasaskipet er verdens eneste bevarte skip fra 1600-tallet. Over 95 prosent av de opprinnelige delene er bevart, og skipet er utsmykket med hundrevis av utskårne skulpturer. Vi var heldige og slapp kø og skipet var mer imponerende enn jeg hadde forventet.

Den 10. august 1628 satte det nybygde krigsskipet Vasa seil i Stockholms havn.
Da det mektige skipet langsomt gled mot innløpet til havnen, kom plutselig en stor bølge. Vasa krenget, men rettet seg opp igjen. Nok en bølge la skipet på siden og vann fosset inn gjennom de åpne kanonportene. Vasa sank til bunns og tok med seg nærmere 50 av mannskapet på 150.


Det skulle ta 333 år før Vasa igjen så dagens lys. Sammen med Vasa ble over 14000 løse tregjenstander hentet opp, inkludert 700 skulpturer. Disse ble konservert hver for seg og deretter satt tilbake på sin opprinnelige plass på skipet. Det er også funnet skjeletter og forskere kan fortelle at mange av de døde var underernært og hadde skader fra tidligere. Museet har mange utstillinger og det er en interessant beretning om svensk krigshistorie.Etter besøket på Vasa gikk vi fra Djurgården til Østermalm. Her ligger Sturaplan og Biblioteksgatan med sine mange designbutikker og nattklubber. I området ligger også Østermalms Saluhall og her er det massevis av delikatesser å velge i mellom.I Norrmallm ligger Kungstradgården. Det er en vakker spasertur gjennom denne parken før man fortsetter til Gamla Stan og slottet.


Gamla Stan er mitt favorittsted i Stockholm. På Stortorvet er det mange flotte bygninger med koselige kafeer. De brosteinsbelagte gatene innbyr til spaserturer og det er mange gode restauranter og kafeer. Vi fikk vår egen lille favoritt like ved hotellet vårt. På Stockholms Gastabud spiste vi deilig middag to kvelder på rad.


Jeg hadde ikke vært i Sødermalm før og vi jogget over til denne bydelen. Monteliusvegen har fantastisk utsikt over Gamla Stan og ligger i gåavstand fra Gamla StanDen siste dagen hadde vi tenkt oss på Fotografiska Museet, men vi endte opp med å gå til Globen i stedet. Her var det fotballkamp senere på dagen og masse mennesker, men vi nøyde oss med å dra til toppen av Globen og se på utsikten. I februar 2010 ble det åpnet en kabelbane på utsiden av arenaen og denne løfter besøkende til toppen av hallen, hvor det er en uhindret utsikt til hele Stockholm. Det skal ikke finnes noen lignende konstruksjon noen andre steder i verden. 

På veien dit gikk vi Gøtgatan som er hovedgaten i Sødermalm. Her var alle butikkene åpne og det krydde av folk.


Nå har jeg vært i Stockholm tre ganger. Det er kanskje ikke tilstrekkelig for å kunne skrive en topp ti liste, men jeg prøver meg likevel


- Gamla Stan
- Vasaskipet
- Monteliusvegen
- Skeppsholmen
- Kungstradgården
- Naturhistorisk museum og Cosmonova
- Junibackan med barn (forutsetning at du har lest mye Astrid Lindegren selv)
- Det kongelige slott
- Djurgården
- Et av byens mange museer som jeg ikke har besøkt ennå

3 kommentarer:

  1. Eg skal til Stockholm i sommar, og gler meg endå meir no! =) Syns du Globen var verdt å sjå?

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Greit å ha vært der. Men ikke så spennende. Alternativet var Fotografiska museet som jeg har hørt er veldig bra.

    SvarSlett