onsdag 17. mars 2010

Bali - Island of the gods


Bali blir ofte omtalt som paradis på jord. Dette er ikke på grunn av strendene som kanskje noen vil tro. Hovedattraksjonen på Bali er alle landsbyene, templene, praktisering av hinduismen og kulturen. Tidløse Bali har tusenvis av templer. Det er bytempler, templer for de døde, familietempler og templer for risavlingen. Utenom de store tursiststedene vil du nærmest daglig kommer over en eller annen seremoni og turister er velkommen til å være med.


Vi kom til Bali fra den mye større naboøya Java og første stopp var Kalibukbuk på Lovina Beach. Lovina Beach ligger nord på øya og i motsetning til de hvite strendene i sør så er det sort vulkansand her. Atmosfæren er rolig og behagelig og her delto vi i flere seremonier de få dagene vi var her.

Lovina Beach er et flott sted å se på delfiner. Det er også fint å snorkle her og det var her jeg snorklet for første gang og opplevde det som å stikke hodet ned i et akvarium.

Fra Lovina Beach fortsatte vi til Ubud. Selve byen er ikke noe fin, men landsbyene rundt, templene og rismarkene er fantastiske.
Ubud er også kjent for å være Balis kulturelle hjerte og byen skal ha den vakreste batikken i Indonesia. Her er flere kunstmuseer som det er verdt å besøke og i tillegg er det  et stort kunstmarked her. Det er mange gode restauranter og kafeer her, mange andre reisenede og mange spennende dagsturer som kan bestilles.

En kveld var vi og så på tradisjonell, balinesisk dans på Ubud Palace. Det var en vakker og stemningsfull forestilling og er et must når man er i Ubud.


Like utenfor Ubud ligger Ubuds apeskog som er et hellig sted for Balis hinduister. Hver del av skogen har en religiøs betydning, fra trær og templer til de langhalede makakene.

Den største bygningen, Dalem Agung-tempelet, er hovedtempelet og brukes ved hverdagsritualer. Prajapati-tempelet brukes ved kremeringsseremonier mens det hellige badetemplet brukes for renselsesritualer. Apene er veldig søte, men de kan være frekke og pågående. Det er derfor ikke noen god ide å ha noe i hendene hvis du ikke har tenkt å mate en av de 600 apene som finnes i skogen.


Vi besøkte Elefantgrotten, også kjent som Goa Gajah, som er et arkeologisk interessant hinduistisk tempel. Vi gikk inn i tempelet gjennom en demons skremmende munn. Demonen er et kala-hode og har de utstikkende øynene som er typiske for disse skulpturene. Selve grotten er ganske liten.  Til venstre er det en liten alkove med en statue av Ganesh og til høyre et bønneområde med en lingam, et symbol for Shiva, og en yoni, som symboliserer kvinnens kreative energi.


Pura Besakhi er kjent som modertempelet på Bali. Det ligger på den sydvestre siden av den høyeste toppen på Bali, Gunung Agung, på 3142 meter. Vulkanen er hellig og hadde sist et utbrudd i 1963.

Tempelkomplekset består av 23 templer.  Det viktigste tempelet i komplekset  er Pura Agung Penataran, som er dedikert til guden Shiva. Det er også templer som er dedikert til Brahma og Vishnu. Området er grønt og frodig og komplekset har en veldig vakker beliggenhet under Gunung Agung. Siden dette er modertempelet på Bali, er det alltid mange balinesere her i tillegg til alle turistene.


Det siste tempelet vi besøkte var Pura Tanah Lot, på vestkysten av Bali. Tanah Lot betyr jord (Tanah) og hav (Lot), og det er ganske passende med tanke på den vakre beliggenheten på toppen av en klippe med utsikt over havet. Tanah Lot er tilegnet havguden, og er et av de viktigste templene på Bali.

Vi kom til dette vakre tempelet på ettermiddagen og det var en fantastisk vakker solnedgang over tempelet.


Etter Ubud fortsatte vi videre til Kuta Beach. Dette er Balis mest kjente strand. Det er masse turister her og mye mer masete enn på Lovina Baech. Men sanden er hvit og solnedgangen er fantastisk også her.

Det beste med Bali er alle sermoniene, balinesisk dans og kvinner i vakre saronger. Jeg er glad for at vi besøkte flere steder på øya, for Kuta Beach og området rundt der er ikke det ekte Bali.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar