lørdag 17. april 2010

Toscana og Umbria - Italias grønne hjerteItalia er et av mine favorittland og få steder finner man så malerisk landskap som i Toscana og Umbria. Jeg har allerede skrevet blogger om Roma og Cinque Terre. På den samme turen var vi også på flere steder i Toscana og Umbria.Vår første stopp var Perugia. Hovedstaden i Umbria liggert vakkert til oppe på en topp som så mange av de andre byene i dette området. Hvert år i juli er det en verdenskjent jazzfestival her og i de vakre, brosteinsbelagte gatene hører man musikk over alt.

Perugia er en studentby og det var mange studenter her til tross for at det var sommerferie. De fleste av disse var utlendinger siden det er et universitet i byen hvor man kan studere italiensk. Byen er også kjent for rettsaken mot Amanda Knox og hennes italienske kjæreste som først ble dømt for siden å bli frikjent for drapet på en medstudinne.Ikke langt fra Perugia ligger Asissi. De fleste har vel lært om Frans av Asissi på skolen, men hva var denne mannen kjent for?

I følge legenden snakket Kristus til Frans og oppfordret ham til å sette i stand Guds forfalne hus, den falleferdige kirken San Damiano, når Frans satt og ba i halvmørkret en kveld i 1205. Frans tok denne oppfordringen svært bokstavelig og satte i gang med å restaurere San Damiano og andre kirker i omegnen. Han skal også ha solgt noen av sine fars varer for å bekoste renoveringen av en kirke.
Frans' nye vei var ikke akkurat det den ambisiøse faren hadde tenkt for sin sønn, og den voksende konflikten endte til slutt med et dramatisk brudd hvor Frans tok av seg alle sine klær og leverte disse  til faren og sa:
Før sa jeg: Pietro Bernandone, min far. Nå sier jeg «Fader vår, du som er himmelen ....»
Etter denne hendelsen snakket de to aldri med hverandre igjen. Frans stiftet fransiskanerordenen og han er etter legenden den første kjente helgen som mottok stigmata. Det vil si at han fikk sår etter nagler på kroppen på samme sted som Jesus hadde hatt sår!!

Asissi er en vakker liten by med mange kirker. Det var nesten for rent og sterilt der og mange turister som var mer enn normalt religiøse. Utrolig at vi greidde å komme oss ut av den lille byen uten å ha kjøpt et krusifiks eller tre. Det var heller ingen stigmata å spore på noen av oss. Men kameraet mitt var borte og det var i grunnen litt kjedelig, det må jeg innrømme.

Etter jazzfestivalen dro vi videre til Firenze. Dette var midt på sommeren og byen var veldig varm på den tiden så vi ble der bare en natt. Det vil si at vi gikk oss en runde i den vakre renessansebyen med sine mange museer, men vi gikk ikke inn på en av verdens mest kjente kunstmuseer, Uffizi-museet.
Dog skal det sies at de mange, vakkert dekorerte bygningene er ren, kunst i seg selv, men det er likevel en del valg man har vanskelig for å forstå i ettertid.Ponte Vecchio derimot gikk vi over flere ganger. Denne vakre broen er en av Firenzes mange kjente landemerker, og er kjent for sine handelsboder. Det er også Duomo som ble bygd i over 150 år og dekker flere hundre kvadratmere av Firenzes historiske sentrum

Etter vårt korte oppold i Firenze hadde vi en kjapp stopp i Pisa for å se på det skjeve tårnet som var enda skjevere enn forventet og så fortsatte vi turen til Cinque Terre som jeg har en egen blogg om.Vel tilbake i Toscana fortsatte vi turen til den gamle byen Siena. Det historiske senteret i Siena er en del av Unescos verdensarvliste.  Byen er også kjent for Palio di Siena, et årlig hesteløp på sentrumsplassen Piazza del Campo med lange tradisjoner. Siena består av 17 distrikter og hvert distrikt har sitt eget flagg. Samme kveld som vi kom var det en prosesjon hvor mange av distriktene var representert og dens deltakere var i feststemning og kledd i middelalderklær. De hadde vært på distriktsmøte, kalt Contrades på italiensk, og dette måtte markeres forstås. I Siena er innbyggerne stolt av byen sin og det har de god grunn til.

Ved siden av Piazzo del Campo ligger tårnet Torre del Mangia. Etter å ha tilbakelagt 505 trappetrinn fikk vi en flott utsikt over piazzaen under.

Når du går rundt i de trange smugene i Siena vil du oppdage at det er veldig mange oppoverbakker og like mange nedoverbakker. På byens høyeste punkt ligger Sienas vakre gotiske katedral, en av byens mange severdigheter. Piazza del Campo er fantastisk, men byen har mye spennende å by på, gå deg litt bort i krinkelkrokgatene.Etter Siena gikk turen innom San Gimignano, middelalderens Manhattan. Dette er en by som turistene elsker å å kjøre innom og utenfor den lille byen sto turistbussene på rekke og rad. Denne lille byen tar seg best ut på avstand.Vi gikk glipp av Uffizi, men en overnatting på vingård i il Chianti det fikk vi med oss. Castelvecchio fristet med nydelig utsikt, svømmebasseng og deilg middag med viner fra gården. En liten oase etter turisthordene i Middelalder Manhattan.Etter il Chianti tok vi en tur innom Oriveto og beundret domen og gamlebyen der og så fortsatte turen tilbake til Roma og hjem til Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar