Høsten 2010 dro jeg til Island med kjæresten og vi ble begge fascinert av den flotte øya. Denne sommeren ville jeg at barna mine skulle få se dette vakre landet. Vi bodde i sentrum av Reykjavik de tre første nettene og koste oss i byen den første kvelden.
Neste dag hadde vi et tett program. Vi startet med hvalsafari fra havnen. Her fikk vi hver vår varmedress og så bar det ut over sjøen. Vi så masse vågehvaler og delfiner og alle tre var fornøyde med turen. Inne i havnen rakk vi lunsj på Haiti Cafe før turen gikk videre til Golden Circle.
Første stopp var Thingvellir hvor Islands allting var. Her møtes det europeiske og amerikanske kontinent. Og i mellom er det en riftdal. Vi har gått mellom to kontinenter. Fantastisk å tenke på. Vi hadde ikke så lang tid i dette vakre området. Jeg var her for fem år siden og da snorklet vi i Silfra. Neste gang må det bli en lengre fottur. Etter Thingvellir så vi Gullfoss som er en av Islands mest kjente fosser.
Deretter avsluttet vi turen med et av Islands høydepunkter, Strokkur. Denne store geysiren har utbrudd hvert andre minutt. Den ligger i samme område som Geysir som har gitt navn til dette naturfenomenet. Geysir er ikke aktiv lenger.
Dagen etter ble Helene 12 år og vi sto tidlig opp for å rekke å pakke opp gaver før enn vi dro til Eldhestar for å ri. Barna hadde ikke ridd før, så jeg var spent på om det ville falle i smak. De likte det godt begge to og jeg nøt virkelig å ri denne gangen. Det er en flott og fredelig måte å få sett vakker natur på.
Resten av dagen ble brukt til byvandring i Reykjavik. I Laugavegur og Skolavørdustigur er det masse restauranter og suvenirbutikker. Til å være en så liten by synes jeg utvalget er veldig godt.
I enden av Skolavørdustigur ligger Hallgrimmskyrkja. Denne store kirken er et av Reykjaviks viktigste landemerker. Den er 74.5 meter høy og er oppkalt etter Hallgrímur Pétursson en islandsk poet og salmedikter. Det viktigste kjennetegnet er det spesielle tårnet og vi tok heis opp til toppen for å se utsikten. Inne i kirken står et vakkert orgel som har vært brukt av konsertorganisten Christopher Herrick til å spille inn «Organ Fireworks VII». Denne innspillingen har gjort kirken verdenskjent.
Morgenen etter fortsatte vi turen til Landmannalaugar som kun kan nås på sommerstid, Området er kjent for sin vakre natur. Det består av et stort antall forskjellige geologiske elementer, men noe av det mest spektakulære er fjell av rhyolitt og svære lavafelt. Det finnes fjell i alle verdens farger og to av de mest kjente er Bláhnjúkur og Brennisteinsalda. Brennisteinsalda er rundt 855 m høy og betyr «svovelbølge» på norsk Vulkanen er grønnfarget fra mose, svart- og blåfarget fra lava og aske og rødfarget fra jern. Fjellet er fremdeles en aktiv vulkan og foran fjellet er det et lavafelt bestående av obsidian.
Da vi kom fram var det ganske kaldt og det fristet ikke så veldig å legge ut på 2-3 dager fottur som vi hadde planlagt. Vi gikk derfor bort til den varme kulpen og tok oss et deilig varmt bad. Mens vi koste oss der kom solen fram og vi fikk varmen i oss.
Vi var nå klare for å legge ut på en av verdens vakreste fotturer, Laugavegur. Vi begynte å gå opp mot Brennisteinsalda og fikk erfare at dette var en aktiv vulkan siden vi passerte varme svovelkilder og svoveldamp på vei opp. Vi fortsatte oppover i et spektakulært landskap med en fantastisk utsikt og var oppe på 1100 meter. Siden Island ligger så langt nord tilsvarer dette godt over 3000 meter i alpene og vi måtte fram med både lue og votter.
Etter hvert kom vi fram til Storihver. Her er det en varm kilde som dessverre er alt for varm til å bade i og det var så mye damp her at barna ikke ble med på alle bildene når jeg skulle forevige dette spesielle naturfenomenet. Vi fortsatte videre i våt snø til Hrafnittusker. Turen var estimert til 4-5 timer, men vi brukte bare 3,5 timer.
På Hrafnittusker spiste vi et velfortjent måltid med real turmat som smakte helt forferdelig og vi fant oss hver vår madrass i andre etasje.
Dagen etter fikk vi ikke sett noe av landskapet i starten av turen siden det var mer snø enn normalt i år. Men det var visst masse raviner under oss og noen ganger luktet det råttent egg av snøen.
Etter hvert forsvant snøen og vi begynte på nedstigningen mot Alfavatn hvor vi hadde tenkt å overnatte. Jeg hadde bestilt buss derifra dagen etter, men tenkte å gå videre til Hvangill og ta bussen derifra siden den ikke gikk før klokka to på dagen. Jeg snakket med en ansatt på hytta for å høre hva hun ville anbefale. Da fikk jeg meg en overraskelse. På grunn av mye vann i området gikk det ikke noen busser og nærmeste buss var i Landmannalaugar, 8-10 timer unna. Det var jo uaktuelt å gå samme vei tilbake, så det eneste alternativet vårt var å komme oss til Thorsmork som lå 12-14 timer unna. Siden det fortsatt var mange timer igjen av dagen pakket vi og dro videre til Hvangil som bare var rundt 2 timer unna.
Vi startet med å gå i sandaler og truse over en elv og det reddet turen, for det synes Nicolai og Helene var kjempegøy til tross for at det var iskaldt, eller kanskje nettopp derfor.
Hvangill lå vakkert til med fjell på alle sider og vi møtte igjen et engelsk par som vi hadde snakket med på Hrafnittusker.De hadde både middag og et artig spill til oss. På Hvangill var det to store turgrupper og jeg fortalte en guide at vi måtte prøve å komme oss til Thorsmork dagen etter. Da gikk hun og spurte sjåføren deres om vi kunne sitte på til Emstrur. Dagen etter startet derfor med en artig kjøretur gjennom elver og snø i en monstertruck og vi fikk en vanlig dagsetappe å gå estimert til 6-7 timer.
Fra Emstrur til Thorsmork var det et annet landskap enn i Landmannalaugar. Her var det mye grønnere og mer fordig og etter å ha vadet i gjennom en elv gikk vi gjennom skog den siste delen.
Vi kom fram til Thorsmork halv fire og det var en buss som gikk ut av området klokka fire. Flaks for oss for det gikk ikke an å kjøre med bil dit. Vi gikk av av i Seljalandsfoss hvor Johnny møtte oss med leiebil fra Reykjavik.
Seljalandsfoss er en av Islands mange, vakre fosser og denne gikk det til og med an å gå bak.
Det var deilig å få av seg sekk og fjellsko og sette seg inn i bilen etter til sammen 14 timer med tung sekk på ryggen. Vi hadde bestilt en hytte utenfor lille Vik. I dette området er det veldig grønt og på strendene er det sort lavasand. Vi dro til stranden ved Vik på kvelden og her var det heftige bølger i et mørkt og trolsk landskap
Vi fortsatte videre til Storfoss, enda en av Islands mange storslagne fosser og så var det en lang kjøretur opp mot Snæfjellsnes som ligger nordvest for Rekjavik. På veien stoppet vi og spiste nydelig lam i Borgarnes. Hva er det islenderne gjør med lammekjøttet sitt, det smaker så mye bedre enn vårt.
På Snæfjellsnes hadde vi hytte med boblebad og det var deilig å sette seg ut i boblebadet etter en lang dag i bil.
Etter et langt deilig bad dro vi til Stykkisholmur og der rakk vi akkurat å bli med på kombinert fuglesafari og vikingsushi.
Vi fikk sett masse lundefugler og jeg synes det var morsommere enn hvalsafari for denne vakre fuglen har jeg bare sett på bilder hittil.
Etter at fuglesafarien var over satte de ut et svært nett og så dro de opp masse kamskjell og andre godsaker og vi kunne forsyne oss så mye vi ville. De hadde med wasabi og soyaolje og det smakte kjempegodt med kamskjell som kom rett fra havet,
Etterpå dro vi rundt hele Snøfjellsnes og her er det virkelig øde. Forstår godt at Jules Verne brukte dette stedet i "The end of the earth".
På vei tilbake til Reykjavik var vi på besøk hos Hjalti og Elin som har hytte på Island og er der tre uker med barna i sommer. De hadde en flott hytte og hadde diska opp til oss med islandsk lunsj. Vi kosa oss der noen timer før enn vi dro videre til Reykjavik og til Laugardalslaug hvor vi fikk oss et godt bad. Kvelden ble avslutta med deilig lam og biff. Vi spiste masse deilig mat på Island.
Dagen etter dro barna og jeg til Den blå lagune mens Johnny var på hvalsafari siden han ikke hadde fått med seg det på starten av turen.
Lagunens økosystem er unikt. Blågrønne alger og hvite kiselutfellinger danner en naturlig avleiring på bunnen av lagunen og gir vannet en akvamarin farge. Det varme vannet er rikholdig på mineraler som silisiumdioksid og svovel. Vannet har en gjennomsnittstemperatur på 37 grader året rundt.
Det er en deilig følelse å stå i det blå vannet omkranset av lavalandskap med silikaleire i ansiktet. Vi slappet av og koste oss alle tre og hadde en flott avslutning på ferien.
Jeg har besøkt Island to ganger og her er mine topp ti:
- Laugavegur fra Landmannalaugar til Thorsmork
- Ri på Islandshest
- Den blå lagune
- Vestmannaøyene
- The golden circle
- Snorkling eller dykking i Silfra
- Fuglesafri og vikingsushi fra Stykkisholmur
- Reykjavik
- Reynisfjara
- Islands "hemmelige" varme kilder