lørdag 11. juni 2016

Transilvania - Draculas fødested


Etter 28 år med mye reising, er det fortsatt mange reisemål som er nye for meg. Denne gangen gikk turen til Draculas hjemland. Transilvania har stått på bucket-lista mi i mange år og når Lonely Planet valgte ut denne regionen som det beste stedet å besøke i 2016 så måtte vårens tur gå dit.

http://www.lonelyplanet.com/best-in-travel/regions/1?detail=1

Vi var i Transilvania det meste av tiden, men vi fikk også et par dager i Bucuresti.


Vi hadde bestilt oss en leilighet like ved gamlebyen i Bucuresti. Her var det brosteinsbelagte gater og mange restauranter. Jeg fikk servert min pasta al dente sammen med en kald og skummende Weiss Beer. Verten vår hadde lagt igjen et kart til oss og vi fulgte en turistløype på kartet. Jeg hadde lest lite om Bucuresti på forhånd. Jeg lot meg derfor overraske over flotte art nouveau bygninger og koselige, grønne parker.


Den eneste bygningen jeg hadde hørt om var folkets hus eller presidentpalasset. Et minne om en stormannsgal diktators gave til seg selv og presidentfruen. Et overdådig palass med rosa marmor, gullbelagt tak og enorme krystallkroner. I romjulen 1989 var det mange som satte juleribba i halsen og måtte ta en ekstra akevitt når det kom på norsk TV at presidentparet i Romania måtte gå av. Øst Europas mest blodige revolusjon var et faktum og ekteparet Ceaucescu ble henrettet. Etter revolusjonen ble det avslørt et vanstyre som kan sammenlignes med Taliban og Nord Korea. En guidet omvisning i bygningen er et must. Her besøkte vi noen få av de over 1000 rommene i palasset. Vår guide Marius var veldig flink og på en humoristisk måte greide han å framstille hvilken tragedie Ceaucescu var for Romania.



Vi så blant annet tre malerier som presidenten hadde bestilt av sin favorittmaler. Motivene var ren propaganda og hadde ingen rot i virkeligheten.


Vi sto på balkongen hvor presidenten hadde planlagt å holde sine taler til folket. Her skuet vi ut over en gate bredere enn Champs Ellyse. Byggingen av presidentpalasset medførte at mange historiske bygninger i sentrum av Bucuresti måtte rives. Heldigvis er det mange rom som er i bruk. Men her finnes ingen portretter av presidentparet og deres tre barn. Et av de flotteste rommene fikk Nadia Comaneci, Romanias turndronning, leie gratis til sitt bryllup.


Transilvania er Romanias stolthet og vi startet vår rundreise i Brasov. Her bodde vi i en stor leilighet med flott utsikt til Council Square. Brasov har vakre bygninger, gode shoppingmuligheter og god mat. I tillegg til Council Square er blant annet Den svarte kirken, Ekateryna gate og den jødiske synagogen verdt et besøk. Her finnes også Rope Street. En av verdens smaleste gater.


Vi dro på dagstur med en kunnskapsrik og hyggelig guide. Vi startet med det flotteste slottet, Peles Castle. Dette var sommerresidensen til kong Carol og hans familie og rommene var innredet med stil fra mange forskjellige land. Dette er et av de vakreste slottene i Europa og en guida omvisning inne i slottet anbefales.


Turen gikk videre til Bran Castle.  Slottet ble bygget av Den tyske orden i 1212, og området hvor slottet ligger var frem til det 20. århundre befolket av Siebenbürgen-sakserne, den tyskspråklige befolkningen i Siebenbürgen. Slottet var modell i bram Stokers kjente roman "Dracula". Vi fortsatte videre til Rasnov som er kjent for fortet sitt.

På kvelden spiste vi på en av Brasovs eldste restauranter. Vi fikk den anbefalt av guiden vår og det var en koselig plass. Etter Brasov gikk turen videre til Sibiu. Under togturen kom endelig solen fram og i blant alt det grønne skimtet vi Karpatene i det fjerne.


Sibiu er Transilvanias kulturelle midtpunkt. Byen er godt vedlikeholdt og gamlebyen har flotte torg og vakre bygninger. I byen finnes et kunstmuseum eldre enn Louvre og et av Europas største folkemuseum. Vi rakk ikke noe besøk her. Men vi koste oss i de vakre, brosteinsbelagte gatene. Turen gikk videre til Sighisoara. På togturen kjørte vi gjennom en av Europas mest forurensede byer, Copsa Mica. Blyfabrikken som forurenset området ble nedlagt i 1993, men luftforuensinngen fra tungmetaller her er 600 ganger enn tillatt. Spøkelsesbyen var en sterk kontrast til de vakre byene vi hadde besøkt tidligere.


Sighisoara er på Unescos verdensarvliste og er en av Europas best bevarte middelalderbyer. Det er en festningsby med fargerike hus, brosteinsbelagte gater og mange klokketårn. Her er mange kafeer og restauranter. En flott liten by og vandre rundt i.


I området rundt byen er det mange landsbyer som er verdt et besøk. Vi leide sykler en dag og endte opp med 80 km på sykkelsetet. Vi besøkte åtte landsbyer på turen. I den første landsbyen vi kom til syklet vi feil. Vi kom til en sigøynerlandsby og fortsatte i gjennom denne og langt ut i the middel of nowhere. Etter hvert fant vi ut at vi måtte snu og etter noen kilometer var vi tilbake i Seleus og kunne fortsette til Prod. Husene i sigøynerlandsbyen så pittoreske ut på avstand, men uten innlagt vann og elektrisitet var hele landsbyen et trist syn. Det var masse unger i gata og sigøynermusikken kunne høres over hele stedet.

Transilvania er kjent for sine festningskirker og syv av dem er på Unescos verdensarvliste. En av de mest kjente er Biertan og dette var hovedmålet for turen. Det mest spennende med hele sykkelturen var imidlertid å oppleve den rumenske landsbygda.


Her er det fortsatt vanlig med hest og kjerre og vi møtte flere på vår vei. Noen med kun bonden som kusk og noen med hele familier.

Romania var en positiv overraskelse. Transilvanias vakre byer er godt vedlikeholdt. Maten er god og billig og landskapet er grønt og vakkert.

2 kommentarer:

  1. Dette ser ut som en flott reise! Romania er ett av mine favorittland, og landsbyene og naturen i Transylvania er så utrolig vakre. Sighisoara og Biertan er foreløpig favorittene, men jeg skulle gjerne sett Peles Castle også. Kjenner det frister med et gjenbesøk :)

    SvarSlett