tirsdag 6. april 2010

Pyramidene i Giza - faraoenes mesterverk


Jeg sitter og humper opp og ned i baksetet på en taxi, det er varmt og stinker bensin. Med ett får jeg det første glimtet av pyramidene. Jeg ser på dem med en skrekkblandet fryd, de er forbausende store der de ligger i ørkenområdet like utenfor Kairo sentrum.

Pyramidene i Giza ligger i utkanten av Kairo som en påminnelse om at Egypt er en av verdens første og fremste sivilisasjoner. De er de eneste av oldtidens syv underverker som fortsatt eksisterer. Pyramidene symboliserte faraoenes makt og rikdom, men var også et skritt for dem til himmelen og deres neste liv. De siste tre faraoene i det fjerde dynastiet, Cheops, Chypren og Mycerinus fikk bygd de tre store pyramidene i Giza rundt 2600 - 2550 før Kristus. De var far, sønn og sønnesønn. Cheops og Chypren er mye større enn Mycernius. Cheopspyramiden var opprinnelig 146 meter høy, men er nå 137,5 meter. Hver av sidene i pyramiden er 229 meter, og med sine fem millioner tonn er den fortsatt verdens tyngste bygning.

Da pyramidene ble bygd, var det grønt og frodig med planter og tre i området. I dag er det ørken. Det er mulig å leie hester og kameler og ri rundt i området. Kameler er vel mest eksotisk og det vi forbinder med Egypt, men hvis du leier hest har du muligheten til å få sett mer av området, og ta en rask galopp i ørkenen. Hvis du er en erfaren rytter kan du jo prøve å forhindre at hestepasseren stopper i en steinrøys for å be om tipps!

Du kan også få komme inn i en av pyramidene, da jeg var der var det Chepren-pyramiden som var åpen. Hvis du forventer å se mumier og gullbelagte kandelabere vil du bli skuffet. Pyramidene er kjemisk renset for inventar, men det er likevel en underlig følelse å gå inne i en steinkoloss på fem millioner tonn. Det er også en del som har prøvd å klatre på pyramidene. Dette er ikke like populært og kan bli en dyr fornøyelse.



Foran pyramidene ligger Sfinxen som er laget ut av en enorm steinblokk. Den er 50 meter lang og 20 meter høy. Den ligger der mystisk og majestetisk som en vokter over pyramidene, og noen sier at den skal forestille den andre faraoen Chepren.

Hver kveld er det lyd- og lysshow foran Sfinxen og pyramidene. Lyskastere sørger for at man får se dem i forskjellige farger og det blir fortalt om historien bak pyramidene og sfinksen. Det er en fordel å få med seg showet på engelsk og ikke på arabisk! Det hele kan virke litt kommersielt, men det er et vakkert syn og en fin måte å få litt informasjon på.


Hvis du aldri har vært i en by i den tredje verden før, kan Kairo være litt av en sjokkopplevelse. Det er en by du vil elske og hate, men aldri glemme. Byen er en av de hurtigst voksende i verden og for de over 16 millioner innbyggerne som bor der er byen ”verdens mor”. Byen er overbefolket, kaotisk, bråkete og forurenset. Men den har mange severdigheter, og det er ikke mange byer i verden som gir deg følelsen av å ha vært i to forskjellige århundrer på en dag.

Man trenger minst en dag på Egyptisk Museum. Det lønner seg å finne ut hva man vil se på forhånd, og sette av tid til en lang lunsj. Museet inneholder mer enn 100000 antikviteter fra antikkens Egypt, og er fullt av statuer, mindre sfinkser, sarkofager, gull, sølv og skatter.



En av hovedattraksjonene er gullmasken til guttekongen Tutankhamun. Sammen med den finnes også mange andre skatter som ble funnet i Tutankhamun`s grav i Kongenes Dal i Luxor.

Mumier er en annen hovedattraksjon. Det kongelige mumierommet inneholder kroppene til 11 konger og dronninger som styrte Egypt i perioden 1552-1069 før Kristus. Det er en underlig følelse å se ansiktet og fingrene til en person som levde for 3500 år siden.

Hadde det ikke vært for bilene og kassettspillerne ville man trodd man var kommet 200 år tilbake i tid hvis man tar en spasertur i Islamsk Kairo. Legg igjen finskoene på hotellet og forbered deg på en dag du sent vil glemme. Her selges det fortsatt kull gjennom et hull i veggen, supermarkeder, friskluftsanlegg og asfalt er ikke-eksisterende og barna løper barbeinte rundt omkring i de smale gatene.

Nord i Islamsk Kairo ligger Khan al-Khalili. Dette er et paradis for turister på jakt etter souvernirer. Men prisene er høyere enn andre steder i byen, og de mange turistbussene som kommer hit hver dag er med på å sette opp prisene ytterligere. Man skal imidlertid ikke glemme at denne store basaren har eksistert siden det fjortende århundre og at byens borgere har handlet her siden da.

Sør for Khan al Khalili går det en travel markedsgate ned til Sultan Mu`ayyad Sheikh Moskeen. Her kan man komme opp i minareten via en mørk, trang trapp. Utsikten over Kairo er storslagen. Her kan man se alle minaretene og moskeene rundt omkring i den enorme byen. Et annet interessant, men ikke så vakkert syn er alt søppelet som ligger på takene. Hvor skal de ellers gjøre av det!

Langt borte ser man den enorme Mohammed Ali Moskeen som er en av landemerkene i Islamsk Kairo. Den ble bygd i det nittende århundre og ligger inne på Citadellet som var hjemmet til Egypts herskere i over 700 år. Fra dette fortet har man også flott utsikt over byen.

Like foran Citadellet ligger to andre flotte moskeer, Sultan Hassan Moskeen og Ar-Rifa`i Moskeen. I den sistnevnte ligger sjahen av Iran begravd.

Hver onsdag og søndagskveld er det Sufi-dans i Madrassa Al –Ghouri. Dette er en mystisk islamsk dans. Det er bare menn som danser Sufi og deres mål med dansen er å bli ett med Gud. Framførelsen er gratis og kan absolutt anbefales.

Like ved ligger verdens eldste universitet, Al-Azhar som ble bygd i 970. Dette er det ledende universitetet i verden innen arabisk språk og kultur.

Dette var bare et lite utvalg av alle de moskeene og severdighetene som finnes i Islamsk Kairo. La føttene og øynene bestemme. Ta deg tid til å slappe av med en god, kopp te og litt mat. Kanskje du får lyst til å prøve en vannpipe, disse er til utlån på mange av kafeene. Hvis du er kvinne vil det kanskje vekke litt oppsikt!

Kjæresten min og jeg reiste fire uker i Midtøsten da vi var på denne turen. Les også mine blogger fra Jerusalem, Kongenes Dal og Petra.


35 kommentarer:

  1. I leave a response when I like a post on a blog or if I have something to
    contribute to the conversation. Usually it is triggered by the sincerness communicated in the article I looked at.
    And after this article "Pyramidene i Giza - faraoenes mesterverk".
    I was excited enough to write a comment :) I do have a few questions for you if
    you usually do not mind. Is it simply me or do some of these comments
    look like written by brain dead people? :-P And, if you are writing on other online social sites, I would like to follow anything
    new you have to post. Would you list every one of your community pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?
    Look into my site ... How to find a gynecomastialowering system

    SvarSlett
  2. Thank you. I do not write any other articles. I hav FB but I do not write anything there.

    SvarSlett
  3. Hey! I realize this is kind of off-topic but I had to ask.
    Does building a well-established blog like yours take a large amount of
    work? I'm completely new to operating a blog but I do write in my journal everyday. I'd like
    to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online.
    Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers.

    Thankyou!

    Also visit my blog post - anti cellulite treatment

    SvarSlett
  4. First off I would like to say great blog! I had
    a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing. I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Many thanks!

    Feel free to surf to my page; Truth About Cellulite Review **

    SvarSlett
  5. Its like you learn my mind! You seem to know so much approximately this,
    such as you wrote the guide in it or something. I feel that you simply could do with some p.c.

    to drive the message house a bit, but instead of that, that is great blog.
    A fantastic read. I will definitely be back.

    Feel free to visit my webpage :: adult dating sites

    SvarSlett
  6. We're a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.

    Your website offered us with valuable information to work
    on. You've performed an impressive activity and our entire group shall be grateful to you.


    my webpage; ayahuasca tea recipe ()

    SvarSlett
  7. What's up, everything is going nicely here and ofcourse every one
    is sharing facts, that's actually excellent, keep up writing.


    Here is my blogg post: simple weight loss tips for teens

    SvarSlett
  8. A motivating discussion is definitely worth comment. There's no doubt that that
    you ought to publish more on this subject matter, it may not be a taboo matter but typically folkls
    don't talk about such topics. To the next! Cheers!!


    Here iss mmy blog post - gloves copper bracelet for arthritis relief

    SvarSlett
  9. If some one needs expert view on the topic oof running a blog then i advise him/her to ggo to see this website, Keep up
    the good job.

    Here is my website: executtive travel Sandridge,
    vengefulvalley108.sosblogs.Com,

    SvarSlett
  10. After checking out a number of the blog posts on your web site, I seriously like your
    technique of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
    Please check out my web site as well and let me know how
    you feel.

    Also visit my web page: Horny Gay Pornstars Stories -
    gayfreelancers.com,

    SvarSlett
  11. I don't even know how I ended up here, but I thought this post
    was great. I do not know who you are but definitely you're going to a famous blogger if you are not already ;)
    Cheers!

    Here is my webpage :: asperger love movie, radiojox.com,

    SvarSlett
  12. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts.
    In any case I'll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

    Here is my page :: asperger's syndrome meltdown

    SvarSlett
  13. I've been exploring for a little bit for any high-quality articles
    or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web
    site. Reading this information So i'm glad to exhibit that I've an incredibly excellent uncanny feeling I
    discovered just what I needed. I most undoubtedly will make certain to don?t
    fail to remember this website and give it a glance on a relentless basis.


    Feel free to visit my blog post ... janitor cleaning

    SvarSlett
  14. Whatཿs Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It positively helpful and it has helped me out loads.
    I hope to contribute & aid other customers like its helped
    me. Great job.

    Look into my web blog - need to lose weight fast

    SvarSlett
  15. If you are going for most excellent contents like me, simply
    pay a quick visit this website daily since it presents feature contents, thanks

    Also visit my blog post; katalog stron Internetowych onet

    SvarSlett
  16. Thanks , I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far.

    But, what about the conclusion? Are you sure about the source?


    Here is my web page where to sell pictures

    SvarSlett
  17. I enjoy, cause I discovered just what I used to be taking
    a look for. You've ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great
    day. Bye

    My homepage - Lasik Cost

    SvarSlett
  18. That is a good tip especially to those new to the blogosphere.
    Simple but very precise information… Appreciate your sharing
    this one. A must read post!

    Feel free to surf to my homepage - goji pro funciona (canlimanita.com)

    SvarSlett
  19. Excellent blog here! Also your web site loads up very fast!
    What host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
    I wish my web site loaded up as fast as yours lol

    Here is my web page personal finance articles 2013

    SvarSlett
  20. It's really a cool and helpful piece of information. I am
    happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us up
    to date like this. Thank you for sharing.

    Feel free to surf to my site ... personal finance articles for college students

    SvarSlett
  21. This paragraph is truly a pleasant one it helps new net visitors, who are wishing in favor
    of blogging.

    Take a look at my website ... personal finance articles for students

    SvarSlett
  22. Hey there I am so glad I found your blog page, I really found you by mistake, while I was researching on Digg for something else,
    Anyways I am here now and would just like to say
    kudos for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time
    to look over it all at the minute but I have saved it and also
    added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,
    Please do keep up the awesome work.

    Look into my web-site - somatodrol (http://mmaglobalnews.com/members/chadw34q/activity/42803)

    SvarSlett
  23. I do not even know how I ended up right here, but I assumed this publish was great.
    I do not realize who you are however certainly you're going
    to a well-known blogger should you are not already.
    Cheers!

    Here is my web site :: personal finance blogs

    SvarSlett
  24. It's awesome to pay a quick visit this web page and reading the views
    of all friends about this piece of writing, while I am also eager of getting familiarity.


    My web site: somatodrol

    SvarSlett
  25. It's going to be ending of mine day, however before finish I
    am reading this impressive post to improve my know-how.



    my web site personal finance articles for college students

    SvarSlett
  26. Quality articles or reviews is the crucial to attract the people to pay a quick visit the
    web page, that's what this web page is providing.

    Feel free to surf to my page: somatodrol funciona (www.agryd.com)

    SvarSlett
  27. I got this site from my friend who shared with me on the topic of this website and at the
    moment this time I am visiting this web site and reading very informative articles or reviews at this time.



    Look into my homepage: somatodrol

    SvarSlett
  28. hi!,I really like your writing so much! share we communicate extra approximately your article on AOL?
    I need an expert in this area to unravel my problem.
    May be that's you! Looking ahead to see you.

    Feel free to surf to my site - somatodrol alguem ja usou

    SvarSlett
  29. Does your blog have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you
    an e-mail. I've got some creative ideas for your blog you might be
    interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it develop
    over time.

    My web site ... somatodrol funciona; http://www.frivv.com.au/members/laurihecht/activity/568224,

    SvarSlett
  30. Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook
    group? There's a lot of folks that I think would really appreciate your content.
    Please let me know. Many thanks

    Feel free to surf to my homepage; personal finance articles fox news

    SvarSlett
  31. I read this article fully regarding the resemblance of latest and preceding
    technologies, it's remarkable article.

    Also visit my web-site goji pro funciona ()

    SvarSlett
  32. I pay a quick visit every day a few websites and blogs to read articles, except this web site gives quality based articles.



    My site :: personal finance software ratings

    SvarSlett
  33. Howdy! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the
    post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely
    delighted I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!


    Also visit my page :: personal finance books

    SvarSlett
  34. Howdy would you mind stating which blog platform you're working with?

    I'm planning to start my own blog soon but I'm having a tough
    time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design and style seems different then most
    blogs and I'm looking for something completely unique.
    P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!


    Here is my weblog outdoor pizza oven kit

    SvarSlett